250 miljoen euro extra voor het mbo
Om de gevolgen van de economische crisis voor jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs op te vangen en jongeren een beter perspectief op een baan te bieden trekt het kabinet eenmalig 250 miljoen euro uit. De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd om dit geld met name te besteden aan de verwachte piek aan mbo-deelnemers op de ROC's.
Naar verwachting zal de instroom van mbo-studenten als gevolg van de economische situatie flink toenemen. Bij gebrek aan werkgelegenheid wil dit kabinet jongeren stimuleren langer in het onderwijs te blijven. Verder leren is vaak een goed alternatief. Een mogelijkheid is het doorstromen van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) waarin het leren vooral in de praktijk plaatsvindt, naar de beroepsopleidende leerweg (bol) waarin het leren vooral op school plaatsvindt.
Door de economische crisis dreigt ook het aantal stageplaatsen af te nemen. Dit vormt vooral een risico voor leerlingen in de mbo op de niveaus één en twee omdat juist deze leerlingen beter leren in een werkomgeving dan in een klassikale leeromgeving en er bovendien verdringing plaatsvindt vanuit hogere mbo niveaus. Het 'stageoffensief' van de kenniscentra beroepsonderwijs en bedrijfsleven wordt ondersteund om er voor te zorgen dat er voldoende stageplaatsen beschikbaar blijven.
Naar het oordeel van het kabinet is het versterken van de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt meer dan ooit een voorwaarde voor een effectieve aanpak van de economische crisis en het bestrijden van de jeugdwerkeloosheid. Van scholen en bedrijven in de regio's wordt een inspanning gevraagd, maar ook het kabinet trekt daarvoor het geld uit dat nodig is. De extra middelen die nu zijn uitgetrokken voor het mbo hebben betrekking op de jaren 2009 en 2010.