Grote counterdrugsoperatie in Caraïben
Maritieme en vliegende eenheden uit Nederland, Frankrijk, de VS en Colombia werkten de afgelopen 3 weken nauw samen in de drugsbestrijdingoperatie ‘Carib Venture’. Niet alleen de Colombiaanse deelname gold als een primeur, ook de inzet van vliegtuigen van het ‘Regional Security System’ is nieuw.
Handhaving
De Koninklijke Marine is belast met de externe verdediging van de Nederlandse Antillen en Aruba. Daarnaast vervult ze in het Caraïbisch gebied een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Door de ligging van de eilanden behelst dat vooral de bestrijding van internationale drugshandel over zee.
De marine is in de Caraïben diep geïntegreerd in ‘Joint Interagency Task Force South’ in Key West, de internationale drugsbestrijdingorganisatie. De Commandant der Zeemacht in deze regio, commandeur Peter Lenselink, heeft de leiding over één van de taakgroepen van deze organisatie, Taskgroup 4.4.
Tweede fase
Deze groep voerde van 6 t/m 24 mei de tweede fase van Operatie ‘Carib Venture’ uit. Aan deze operatie namen het Franse schip Ventose, de Amerikaanse kustwachtcutter Diligence, het Nederlandse stationsschip Hr. Ms. Van Amstel en het Colombiaanse fregat Arc Independiente deel. Dit fregat vaart onder Colombiaanse vlag en beschikt over een eigen 'boardingteam' (als een schip onderzocht wordt heet dat ‘boarden’). Daarom kon tijdens ‘Carib Venture’ ook binnen de territoriale wateren en de ‘Exclusive Economic Zone’ (EEZ) van Colombia worden opgetreden.
Collectief
De Koninklijke Marine op marinebasis Parera, kon voor het eerst ook de vliegtuigen van het ‘Regional Security System’ (RSS), dat opereert vanuit Barbados, direct aansturen. Dit Caraïbisch samenwerkingsverband ontstond in de jaren ‘70 uit een collectieve behoefte aan samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie.
Lidstaten zijn: Antigua, Barbados, Barbuda, Dominicaanse Republiek, Grenada, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines.