Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Sap (Groen Links) over het niet vergoeden van het medicijn Kreon für Kinder voor kinderen met Cystic Fibrosis
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
GMT-K-U-2927847
20 mei 2009
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Sap (Groen Links) over het niet vergoeden van het medicijn Kreon für Kinder voor kinderen met Cystic Fibrosis.
Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
1. Is het u bekend dat zorgverzekeraar VGZ en zorgverzekeraar TRIAS weigeren om het al lange tijd op artsenverklaring verkrijgbare en voor zuigelingen bestemde medicijn Kreon Für Kinder te vergoeden, terwijl Creon - hetzelfde medicijn voor oudere kinderen en volwassenen - wel wordt vergoed? 1)
Ja.
2. Zijn zorgverzekeraars VGZ en TRIAS de enige zorgverzekeraars die Kreon für Kinder niet vergoeden?
Kreon für Kinder is in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Het is daarom ook niet opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het is mij niet bekend of er zorgverzekeraars zijn die het middel vergoeden.
3. Is het waar dat Kreon für Kinder vergelijkbaar is aan en even duur is als het wel vergoede medicijn Creon en dat vooral de toedieningsvorm verschilt?
Het middel Kreon für Kinder is inderdaad vergelijkbaar met het middel Creon. Beide middelen bevatten soortgelijke gecoate granules waarin dezelfde werkzame stoffen zitten. Voor het middel Creon zitten de gecoate granules in een capsule, die voor kleine kinderen echter te groot is om door te slikken. Bij het middel Kreon für Kinder is de toedieningsvorm daartoe aangepast. De gecoate granules zitten niet in een capsule en zijn anders van grootte, zodat ze beter te doseren zijn.
4. Is het waar dat Kreon für Kinder niet wordt vergoed omdat het in tegenstelling tot Creon nog niet als geneesmiddel is geregistreerd en onderzocht door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ)? Zo nee, wat zijn dan de redenen?
Ja, dat is waar. Zie ook mijn antwoord op vraag 2.
5. Bent u bereid stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het medicijn Kreon für Kinder bij het CVZ wordt geregistreerd, zodat vergoeding wel afgedwongen kan worden bij zorgverzekeraars? Zo nee, wie zouden volgens u die stappen wel kunnen ondernemen?
Ten algemene is het de verantwoordelijkheid van de fabrikant om een geneesmiddel te registreren bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en vervolgens een aanvraag in te dienen voor vergoeding. Zolang een geneesmiddel niet is geregistreerd kan het niet worden opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (gvs).
In de wetgeving is voor de zorgverzekeraar wel de mogelijkheid gecreëerd om niet-geregistreerde middelen waarvoor in Nederland geen medicamenteus alternatief beschikbaar is en die met toestemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in de handel worden gebracht, te vergoeden. Hiervoor moet aan een aantal criteria voldaan worden: het moet om een ziekte gaan die bij minder dan 1:150.000 mensen voorkomt, en het moet rationele farmacotherapie betreffen.
Het is aan de zorgverzekeraar om te bepalen of sprake is van rationele farmacotherapie. Als een verzekerde het niet eens is met het oordeel van de zorgverzekeraar, kan deze zich eventueel wenden tot de Geschillencommissie zorgverzekering van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).
Wat betreft het middel Kreon für Kinder bevatten zoals gezegd de Creon capsules soortgelijke gecoate granules. Een apotheker heeft de mogelijkheid tot magistrale bereiding door gebruik te maken van Creon.