Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat er 171.000 mensen in Nederland onverzekerd zijn tegen ziektekosten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2927569

18 mei 2009

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat er 171.000 mensen in Nederland onverzekerd zijn tegen ziektekosten (2009Z07245).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Ruim 170 duizend onverzekerden tegen ziektekosten”? 1)

Antwoord 1

Ja. In reactie op het persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heb ik op 15 april jl. een nieuwsbericht doen uitgaan (zie bijlage).

Vraag 2

Hoe verklaart u het hoge percentage (tweederde) onverzekerde allochtonen? Hoe gaat u deze specifieke groep bewegen om zich wel te verzekeren en mee te doen?

Antwoord 2

Er zijn mij geen gegevens bekend die een verklaring geven voor het hoge percentage onverzekerde allochtonen. Uit de cijfers van het CBS over het aantal onverzekerden in 2007 bleek ook dat veel allochtonen onverzekerd waren.
De Stichting de Ombudsman heeft meerdere malen subsidie gekregen ten behoeve van de doelgroepgerichte voorlichting aan diverse groepen onverzekerden. Zij heeft zich, naar aanleiding van de cijfers van het CBS over het aantal onverzekerden in 2007, in de tweede helft van 2008 actief ingezet om allochtone burgers beter te bereiken met informatie over de verzekeringsplicht voor de zorgverzekering. De Stichting heeft o.a. voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd in buurthuizen en ontmoetingscentra die regelmatig bezocht worden door mensen met een allochtone achtergrond.

Vraag 3

Hoe ver vordert het beleid om onverzekerden niet ook nog eens te trakteren op zorgtoeslag?

Antwoord 3

De Algemene wet inkomensafhankelijke regeling (Awir) schrijft voor dat de Belastingdienst/Toeslagen een toeslag op aanvraag in maandelijkse voorschotten verstrekt. Na afloop van het jaar wordt op grond van de vastgestelde gegevens definitief toegekend. Hierbij controleert de Belastingdienst/Toeslagen specifiek voor de zorgtoeslag of betrokkenen ook daadwerkelijk verzekerd zijn. Dit gebeurt op basis van de gegevens uit het Referentiebestand verzekerden Zorgverzekeringswet (RBVZ). Het RBVZ is het bestand van degenen die een zorgverzekering hebben gesloten. Waar wordt geconstateerd dat dit niet het geval is wordt de zorgtoeslag stopgezet en teruggevorderd.

Vraag 4

Per wanneer wilt u het aantal onverzekerden op zijn minst gehalveerd hebben?

Antwoord 4

Bij brief van 3 maart 2008 heeft de regering het Plan van aanpak inzake het terugdringen van onverzekerden: doelgroepgerichte voorlichting en actieve opsporing van onverzekerden door bestandsvergelijking, aan de beide Kamers gezonden. De in het plan van aanpak genoemde maatregelen worden nader uitgewerkt in het wetsvoorstel ‘opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering’. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk onverzekerden op te sporen, aan te schrijven, te beboeten en ambtshalve te verzekeren door middel van bestandskoppeling. Het wetsvoorstel zal op zo kort mogelijk termijn aan uw Kamer worden gezonden.

1) CBS, 15 april 2009
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-028-pb.htm