Voetballers willen scoren in de wijk
Alle belangrijke voetbalorganisaties in Nederland zetten zich in voor 'verantwoord voetbal' en de verbetering van de wijken. Zondag 19 mei 2009 tekenden ze in de Rotterdamse Kuip een charter waarin ze verklaren zich in te zetten voor een betere samenleving. Minister Van der Laan is verheugd. 'De invloed van profvoetballers als rolmodel op jongeren is niet te overschatten.'
Voetbalorganisaties hebben vaak een sterke verbindende rol in de wijk en kunnen verbetering van leefkwaliteit en gezondheid, integratie en participatie goed stimuleren. Maatschappelijk betrokken clubs hebben dit aangegrepen om daadwerkelijk iets te doen voor hun wijk. Zondag tijdens de bijeenkomst 'Scoren in de wijk' gaven de clubs die nu al actief zijn in aandachtswijken aan nog meer projecten op te zetten. Ajax, Feyenoord en PSV sloten zich zondag aan bij het initiatief.
Betaald voetbalclubs ondertekenden zondag een charter waarin staat dat ze zich inzetten voor een betere samenleving.
Groene bal
Om positieve projecten te stimuleren en beter herkenbaar te maken introduceert het voetbal een kwaliteitslabel. Dit label, in de vorm van een opvallende groene bal, zal worden verleend aan initiatieven die de kracht van voetbal inzetten voor een betere samenleving.
Ook profvoetballer Giovanni van Bronckhorst wil scoren in de wijk.
Meer dan Voetbal
Drijvende kracht achter het initiatief is de Stichting Meer dan Voetbal. Doel van de stichting is het voetbal te stimuleren meer werk te maken van zijn maatschappelijke rol. De Stichting Meer dan Voetbal, opgericht door de KNVB, de Eerste Divisie en Eredivisie, zet de kracht van voetbal in voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De stichting ondersteunt daartoe clubs bij het vormen en uitvoeren van MVO beleid, organiseert landelijke, cluboverstijgende projecten en werkt aan het zichtbaar maken van de maatschappelijke rol van voetbal. In het oog springende projecten van Meer dan Voetbal zijn onder andere Scoren voor gezondheid, Tijd voor Sport en Project Niemand Buitenspel. Meer informatie: www.meerdanvoetbal.nl
Voorbeelden
- Vitesse Arnhem en het ROC met het samenwerkingsproject 'Scoren door Scholing'. Hierbij worden Vitesse-spelers ingezet als leercoach voor kansarme jongeren. Het project is bedoeld om jongeren van 17-23 jaar een steuntje in de rug te geven en ze te coachen naar onderwijs, naar een passende baan of een combinatie van deze twee.
- NAC Breda met de Streetleague; de streetleague is een straatvoetbalcompetitie voor alle jeugd van 12 tot en met 15 jaar binnen de gemeente Breda. Verschillende wijkteams spelen hierbij tegen elkaar. Binnenkort zal de streetleague worden uitgebreid met een junior streetleague (9-11 jaar).
- NEC met het project ‘NEC tegen racisme’; middelbare scholieren hebben een aanpak bedacht om discriminatie en racisme uit het stadion te weren. De beste aanpak werd beloond met een prijs. Nu wordt het project uitgebreid en versterkt. Het project zal zich nu richten op religie en verschillende culturen.
- FC Utrecht met ‘scoren voor gezondheid’ (dit project loopt eredivisie-breed). Met Scoren voor Gezondheid zetten betaald voetbalspelers uit de Eredivisie leerlingen van de basisschool aan tot een gezonde leefstijl. Leerlingen uit Utrecht tekenden een contract om gedurende twintig weken veel te bewegen en gezond te leven. De spelers van FC Utrecht fungeerden als rolmodellen voor de kinderen door hen te laten zien dat je met een gezonde leefstijl topprestaties kunt leveren.