Persconferentie na ministerraad van 15 mei 2009
Minister-president Balkenende geeft in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad een toelichting op de besluitvorming. Hij gaat onder andere in op zijn bezoek aan minister-president Berlusconi van Italië en het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland.
Minister-president Balkenende:
Nogmaals goedemiddag, het gezelschap is ietsje kleiner. We hebben natuurlijk vandaag stilgestaan bij Verantwoordingsdag en de stukken. Maar er zijn natuurlijk meer zaken aan de orde geweest.
Zo-even kwam al naar voren de brief die minister Van der Laan heeft opgesteld, die besproken is. Dat betreft een pakket aan maatregelen ten behoeve van de woningmarkt. Het betreft een zorgvuldig samengesteld pakket dat uit een groot aantal verschillende componenten bestaat. Bijvoorbeeld de stimuleringsregeling voor nieuwbouwprojecten, de stimulansen voor energiebesparing en de maatregelen voor huiseigenaren die in problemen dreigen te komen door de crisis. Ik verwijs naar het uitgebreide persbericht.
Wat betreft de persberichten heeft u ook gezien dat er besluiten zijn genomen over het versterken van de kennisinfrastructuur. Een ander punt: het tegengaan van onverzekerdheid in de Zorgverzekeringswet en het bestrijden van het niet-gebruik door 65-plussers met een onvolledige AOW van aanvullende bijstand.
Wat betreft buitenlandse onderwerpen heb ik uiteraard nog even stilgestaan bij het bezoek gisteren aan de premier van Italië, de heer Berlusconi. Het ging daar over veel zaken, ik heb ook ons medeleven overgebracht voor de verschrikkelijke gebeurtenis in L'Aquila.
Uiteraard hebben we het ook gehad over de voorbereiding van de bijeenkomsten die hij organiseert, die eigenlijk ook in zekere zin een follow-up zijn van wat eerder in Washington en London plaatsvond. En Nederland wordt uitgenodigd voor deze bijeenkomst, en dat is denk ik goed. Wat dat betreft werken wij ook zelf graag mee aan de verdere voorbereidingen van deze top.
Het is misschien ook nog goed om iets te zeggen over de global standards waar Italië nu mee bezig is. U weet dat Angela Merkel eerder zich heeft uitgelaten over het idee van een charta voor duurzaam internationaal handelen. Dat is ook in London aan de orde geweest. De Italianen zijn ook bezig om met deze thematiek, om die verder invulling te geven. Ik vind het een belangrijk onderwerp.
Ander punt dat ik nu meld. Vanmiddag zal er een brief naar de Kamer gaan wat betreft het bezoek van de Dalai Lama. Het kabinet heeft besloten dat minister Verhagen de Dalai Lama zal ontmoeten. Namens het kabinet zal hij de Dalai Lama ontvangen, in zijn rol als geestelijk leider. En dat zal gebeuren in aanwezigheid van andere religieuze leiders. Ikzelf zal de Dalai Lama niet ontmoeten, en dat zal ook vanmiddag worden gemeld in de brief aan de Kamer.
Het kabinet realiseert zich dat China ontstemd zal zijn dat één van de ministers namens het kabinet met de Dalai Lama zal spreken, maar wij bepalen zelf met wie en waarover gesproken wordt. We hebben een eigenstandige afweging gemaakt als kabinet en daarbij hebben we gekeken naar de Nederlandse belangen en onze beleidsdoelstellingen, met name ook op mensenrechtengebied. Minister Verhagen zal onze visie op mensenrechten en Tibet overbrengen en zal kennis nemen van hetgeen de Dalai Lama te zeggen heeft.
Mijn aanwezigheid zou daaraan niets toevoegen, maar het zou wel een onverantwoord risico inhouden voor de brede relaties met China. Waarom zeg ik dat? Ik heb de afgelopen jaren zeer geïnvesteerd in de contacten met China en bij al mijn contacten, en in het bijzonder met de premier, is het thema mensenrechten nadrukkelijk aan de orde geweest. De situatie in Tibet is aan de orde geweest, de noodzaak en de wil van Chinese zijde om contact te hebben met gezanten van de Dalai Lama, al die zaken zijn steeds in een goede sfeer aan de orde gesteld. En ik hecht eraan om ook deze contacten te benutten, juist ook om zo'n ingewikkeld thema als mensenrechten met China te kunnen blijven bespreken.