Bezuinigingen politie kosten geen "blauw op straat"

Als het kabinet binnenkort besluiten neemt over bezuinigingen, zal ook de politie daaraan niet kunnen ontkomen. Maar bezuinigingen op de politie zullen niet betekenen dat er minder "blauw op straat" zal zijn.

Het plan is dat er in de jaren 2010 tot en met 2012 tijdelijk minder aspirant-politiemensen naar de Politieacademie gaan, maar het totale aantal mensen bij de politie zal de komende jaren nog stijgen. Dat zei minister Ter Horst in reactie op een artikel in De Volkskrant van woensdag 13 mei.

Bovendien, door betere samenwerking tussen de politiekorpsen en grotere efficiëntie zal het aantal mensen in de ondersteuning minder kunnen worden, juist ten gunste van het aantal executieve politiemensen op straat en bij de recherche. "Meer op straat, minder achter het bureau" is het credo. Ook het toegezegde aantal van 500 extra wijkagenten loopt geen gevaar.

Ook BZK zal moeten bezuinigen. Afhankelijk van besluitvorming door het kabinet zal het op het terrein "veiligheid" waarschijnlijk gaan om een bedrag dat stapsgewijs oploopt tot ongeveer 190 miljoen euro structureel per jaar. Het grootste deel hiervan wordt gevonden door tijdelijk minder aspirant-politiemensen aan te nemen in de drie jaren van 2010 tot en met 2012. Maar doordat de vergrijzing bij de politie minder zwaar aantikt dan aanvankelijk geraamd, betekent dit niet dat de totale politiesterkte zal dalen. In 2010 zullen er ongeveer 52.500 politiemensen zijn. De jaren daarna zal dat aantal nog stijgen, doordat er op dit moment 6.300 aspiranten in opleiding zijn die de komende jaren volledig bij de regiokorpsen in dienst treden. Pas vanaf 2014 is de groei eruit.

Verder worden volgens de plannen de financiële reserves van politiekorpsen afgeroomd, maar dit gebeurt uitgesmeerd over een periode van tien jaar. Dit levert ongeveer 40 miljoen euro per jaar op. Waar reserves vast zitten in bijvoorbeeld gebouwen, zullen de korpsen hiervoor kunnen lenen. De rente zal dan worden vergoed.

Als de gezamenlijke korpsbeheerders van de Nederlandse politiekorpsen met goede alternatieven voor de invulling van de bezuinigingen komen, zal minister Ter Horst daar serieus naar kijken. Eind mei moet het plaatje duidelijk zijn.