Bekendheid Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd neemt toe
Steeds meer werkgevers en werknemers weten dat leeftijdsdiscriminatie volgens de wet niet mag en steunen dat. Dit blijkt uit de evaluatie van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. De wet geldt sinds 2004 en raakt steeds bekender. Nog maar 10 procent van de werkgevers heeft niet van de wet gehoord, vijf jaar geleden was dat nog 36 procent. De uitzonderingen waarom wel onderscheid mag worden gemaakt, zijn minder bekend. Hier zal door voorlichting meer aandacht aan worden besteed. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie op de evaluatie van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid.
Het aantal werkgevers met een leeftijdsbewust personeelsbeleid groeit. Dit personeelsbeleid is erop gericht de inzetbaarheid van werknemers tot op latere leeftijd te vergroten. In 2006 werd voor 24 procent van de werknemers leeftijdsbewust personeelsbeleid vastgesteld in CAO's, in 2008 al voor 37 procent. Afspraken over het onderzoeken van mogelijkheden voor leeftijdsbewust personeelsbeleid golden in 2006 voor 8 procent van de werknemers tegenover 10 procent in 2008.
Verder blijkt dat een op de zeven respondenten wel eens last heeft gehad van leeftijdsdiscriminatie. Van de werkzoekenden in de leeftijdscategorie 55+ meldt zelfs driekwart negatieve ervaringen te hebben met hun leeftijd. Sinds februari probeert het kabinet door de campagne 'Ik Kan' het beeld van oudere werknemers te verbeteren. Ook heeft het maatregelen genomen om de positie van oudere werknemers op de arbeidsmarkt te verbeteren. Zo is er een premiekorting voor werkgevers die werkzoekenden van 50 jaar of ouder in dienst nemen of werknemers van 62 jaar of ouder in dienst houden. Ook komt er per 1 juli 2009 een compensatie van loonkosten bij ziekte als werkgevers een langdurig werkloze in dienst nemen van 55 jaar of ouder.