Kabinet goed op schema met reductie regeldruk
Het Kabinet ligt goed op schema bij het merkbaar verminderen van de regeldruk. Dat blijkt uit de dinsdag 12 mei 2009 aan de Tweede Kamer aangeboden 'Voortgangsrapportage Regeldruk Bedrijven' van de staatssecretarissen De Jager (Financiën) en Heemskerk (Economische Zaken).
Deze kabinetsperiode is tot dusver sprake van een reductie van de administratieve lasten met 919 miljoen euro (10,5 %). Dit loopt op tot ongeveer 2,2 miljard euro in 2011 (meer dan 25 %). Daarnaast is het vertrouwen van ondernemers in de overheid om de regeldruk te verminderen toegenomen van 46% in 2008 naar 61% nu. Ook krijgt de overheid van ondernemers een hoger rapportcijfer (van een 5,6 naar een 6,2) voor het verbeteren van de dienstverlening.
Voortgangsrapportage Regeldruk
De Voortgangsrapportage Regeldruk geeft verder een indruk van diverse maatregelen die op stapel staan om de regeldruk te verminderen. Zo hoeven werkgevers straks pas in de 42e week aangifte te doen bij het UWV van hun zieke werknemers (nu in de 13e week). Ook wordt de wet- en regelgeving rond 'kleine baantjes' verminderd en wordt de zwaargetroffen bouwsector gestimuleerd.
Zo worden vergunningsprocedures versneld, wordt vergunningvrij bouwen vaker toegestaan en komt er één omgevingsvergunning. Daarnaast worden de eisen die worden gesteld aan de oprichting van een BV versoepeld. In de rapportage wordt verder uitgebreid stilgestaan bij de inzet van het Kabinet om de lastendruk vanuit Europa te verminderen. Zo maakt het kabinet zich binnen de EU onder andere sterk voor een verlicht ARBO-regime voor kleine bedrijven en voor soepeler eisen bij etiketten.
Europese aanbestedingen
Volgens Heemskerk vergroot het Kabinet ook de mogelijkheden voor het MKB om mee te doen met Europese aanbestedingen. Dit is nu vaak erg kostbaar voor kleine bedrijven. Zo gaat het opstellen van biedboeken meestal gepaard met forse kosten. Om te voorkomen dat MKB'ers -met name in het licht van de crisis- Europese aanbestedingen aan zich voorbij laten gaan, wil het Kabinet deze lasten verlagen. Daarom gaat het Rijk zo spoedig mogelijk gebruik maken van één eigen verklaring. Bedrijven kunnen dan van te voren verklaren dat zijn aan de eisen voor de aanbesteding voldoen. Pas als de ondernemer de opdracht krijgt, hoeft hij/zij de verklaring met bewijsstukken te onderbouwen.
Meer informatie;
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Economische Zaken Persvoorlichting, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl. Ingrid Voermans, Financiën Persvoorlichting, 070 342 86 71, i.c.c.m.voermans@minfin.nl.
Documenten
-
Voortgangsrapportage Regeldruk Bedrijven mei 2009
-
Bijlage I: Overzicht reducties en toenames administratieve lasten
-
Bijlage II: Overzicht reducties inhoudelijke nalevingskosten
-
Bijlage III Merkbaar Minder- Vermindering inhoudelijke nalevingskosten
-
Bijlage IV: Overzicht Rijkssubsidieregelingen voor bedrijven