Onderzoeksrapport: RV-08U0818 Op zaterdag 11 oktober 2008 vindt om 11:02 uur te Gouda een zijdelingse aanrijding plaats tussen een intercitytrein van NS Reizigers en een internationale trein va

Op zaterdag 11 oktober 2008 staat een intercity van NS Reizigers om 10:54 uur gereed voor vertrek op spoor 5 te Gouda. Beide hoofdconducteurs staan op het perron te wachten tot hun trein kan vertrekken. Om 11:00 uur geeft één van de hoofdconducteurs van de intercity het vertrekbevel. Na het sluiten van de deuren vertrekt de trein in de richting van Gouda Goverwelle / Utrecht.

Op hetzelfde moment rijdt over spoor 3 in dezelfde richting een omgeleide internationale Thalys trein. Beide treinen rijden met een relatief lage snelheid (minder dan 40 km/h) op hetzelfde wissel af. Op het moment dat de Thalys het wissel berijdt botst de intercity in de flank van deze trein. Beide treinen komen zijdelings tegen elkaar tot stilstand en ontsporen. Er zijn geen gewonden. De materiele schade is aanzienlijk.

Het onderzoek

Het onderzoek heeft zich gericht op de volgende centrale onderzoeksvraag: Wat is de oorzaak van de zijdelingse aanrijding?

Directe Oorzaak

De directe oorzaak van de zijdelingse aanrijding is het passeren van een stoptonend sein door de intercity. Daardoor komt de intercity in de rijweg van de passerende Thalys.