Onderzoek onbekende graven op Ereveld Loenen

De Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht gaat samen met de Oorlogsgravenstichting en het Nederlands Forensisch Instituut een onderzoek starten naar de identiteit van 27 ‘onbekenden’, die begraven liggen op het ereveld in Loenen.

De ‘onbekenden’ zijn Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte zijn gefusilleerd en later zijn begraven op het ereveld. Hun identiteit is nooit vastgesteld. Vanaf 12 mei worden hun stoffelijke overschotten opgegraven om DNA-profielen te maken. Op basis hiervan probeert men deze personen alsnog te identificeren. Familie van oorlogsvermisten krijgen hierdoor de kans op verwerking van hun verlies.

Rode Kruis

De 3 organisaties voeren het onderzoek uit in samenwerking met de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog van het Nederlandse Rode Kruis. Deze werkgroep bestudeert ongeveer 500 onopgehelderde vermissingszaken uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan het vermoeden bestaat dat deze personen op Nederlands grondgebied zijn overleden.

Bergings- en Identificatiedienst

De Bergings- en Identificatiedienst (BIDKL) werd in januari 1945 opgericht en maakt onderdeel uit van de Koninklijke Landmacht. De voornaamste werkzaamheden van de BIDKL zijn het opsporen, bergen, identificeren en herbegraven van vermiste militaire, burger- en verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.