100e AEO certificaat

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 22 april te Rotterdam.

De Douane maakt, net als trouwens de belastingheffing in Nederland als geheel, de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door. Dat zie je bijvoorbeeld op het punt van dienstverlening. Niet leuker, wel makkelijker. Maar je ziet het ook in de manier waarop we toezicht uitoefenen. Van wantrouwen naar vertrouwen.

Dat we vandaag het honderdste AEO-certificaat uitreiken in het Belasting en Douanemuseum is daarom wel toepasselijk. Hier kunt u met eigen ogen aanschouwen hoezeer de belastingheffing altijd in ontwikkeling is geweest. De AEO is een van de voorbeelden waaraan je de ontwikkeling naar het werken op basis van vertrouwen kunt aflezen.

Ongeveer een jaar geleden reikten we het eerste AEO certificaat uit. Vandaag de 100e! 100 in een jaar, dat is niet slecht. Het gebruik van het AEO-certificaat neemt dus toe.

Wereldwijd zie je het streven naar de ontwikkeling van ‘smart en secure trade lanes’. Juist in deze tijden, van globalisering en open economieën. Vertrouwen is dan een kernwaarde die ervoor zorgt dat handelsstromen goed kunnen blijven functioneren. Nederland heeft zich daar altijd voor ingezet. Door ook samen te werken met bedrijven kan het toezicht op een moderne leest geschoeid worden.

Als beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen, ontstaat vertrouwen en kunnen de administratieve lasten afnemen.

Op Europees niveau krijgt dat streven gestalte met het AEO certificaat. Ondernemers die Authorised Economic Operator zijn, hebben minder last van vertragingen en rompslomp. AEO past ook goed in de Nederlandse toezichtspraktijk zoals bijvoorbeeld horizontaal toezicht.

En vandaag dus het honderdste certificaat. Ik feliciteer NYK daarmee van harte.
Ook NYK heeft een bedrijfsfilosofie waarin een AEO-certificering goed past. NYK heeft een naam hoog te houden wat betreft het werken op basis van vertrouwen en wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De toepassing van AEO is nog volop in ontwikkeling. Niet alleen in de zin van verbetering van processen. Daar werken we voortdurend aan. Maar ook proberen de de aantrekkelijkheid van het AEO-certificaat verder te vergroten. Overigens heeft de EU aangegeven dat de Nederlandse aanpak goed en gedegen is.

In deze tijd nemen we ongekende maatregelen nemen om de economische crisis het hoofd te bieden. Een centraal punt dat je daarin ziet terugkomen is ervoor te zorgen dat ondernemers kunnen blijven ondernemen. Sterker nog, dat ondernemerschap verder wordt gestimuleerd.

Degenen die de gevolgen van de crisis het eerst en hardst voelen zijn ondernemers. Zij zijn degenen die het merken als men de hand op de knip houdt. Paradoxaal genoeg is juist dié groep die nu het hardst getroffen wordt óók de groep die ons uit de crisis kan trekken.

Het pakket aan maatregelen waarmee we de crisis te lijf gaan is bedoeld om de economie draaiende te houden. Het kabinet stimuleert de economie door investeringen in de arbeidsmarkt, onderwijs en kennis, duurzaamheid en innovatie, energie, infrastructuur en woningbouw en liquiditeitsverruiming voor het bedrijfsleven.

Mede gezien de huidige economische situatie heb ik afgelopen week besloten om voor bedrijven met een AEO-certificaat de zekerheidsstelling te verminderen. De Douane gaat dit in overleg met het bedrijfsleven verder uitwerken.

Wat houdt dat nu in? De vermindering van de zekerheidsstelling leidt ertoe dat bedrijven bij de Douane genoeg hebben aan een lagere bankgarantie wanneer ze een Douane- of belastingschuld moeten voldoen. Zoals invoerrechten of accijnzen. Zo krijgen bedrijven meer financiële armslag.

Dames en heren,

De uitreiking van het 100e AEO-certificaat is een heuglijk feit, dat een feestje waard is. Ik hoop dat er nog vele certificaten zullen volgen. Want hoe meer we op basis van vertrouwen kunnen gaan werken, hoe minder last we van elkaar hoeven te hebben. Dat draagt uiteindelijk bij aan het gemeenschappelijke doel; een economie die dankzij een cultuur van ondernemerschap bloeit en zorgt voor welvaart in Nederland.