Persconferentie na de ministerraad van 29 april 2009
Vice-minister-president Rouvoet geeft in de persconferentie na de ministerraad een toelichting op de besluitvorming. Vervolgens gaat hij in op de ontwikkelingen rondom de Mexicaanse griep.
Vice-minister-president Rouvoet:
Dames en heren goedemiddag. Ik vervang vandaag de minister-president die zoals u wellicht weet vandaag een bezoek brengt aan Polen. Vice-premier Bos was eveneens verhinderd vanwege het heuglijke feit van de geboorte van zijn zoon onlangs, zoals u weet. Het is mooi dat ik ook als minister van Gezin en Jeugd kan zeggen dat het me goed doet dat hij de tijd vindt en krijgt om daar van te genieten in de eerste tijd.
We hadden vandaag een relatief korte agenda als ministerraad. We hebben toch nog vrij lang vergaderd, onder andere over de Mexicaanse griep, waar ik straks nog wel iets over zal zeggen. Maar de agenda was relatief kort. Dat stelt ons denk ik ook in de gelegenheid om het vanmiddag wat mij betreft redelijk kort te houden in een weergave van wat we daar besproken en besloten hebben, zodat u en ik ook snel van het mooie weer kan genieten, zo wij dat willen. In ieder geval een paar besluiten die ook vandaag genomen moesten worden en waar we over hebben kunnen spreken, die ik er toch wel even uit wil lichten.
In de eerste plaats een besluit op het terrein van buitenlands beleid. We hebben besloten op voorstel van de ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Ontwikkelingssamenwerking tot verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de EU-missie in Bosnië-Herzegovina. Onze bijdrage daar met 85 militairen is verlengd op hun voorstel tot juni 2010. De missie die we daar met EUFOR hebben, waar we aan bijdragen, ziet toe op de uitvoering van de Dayton-akkoorden, zoals u weet. Stabiliteit op de Westelijke Balkan is van groot belang. En daar is nog wel het een en ander te doen, vandaar ook onze inzet met het besluit tot verlenging van deze missie met de daar aanwezige militairen.
Een tweede onderwerp dat in de ministerraad aan de orde is geweest, betreft een voortgangsrapportage over het project Schoon en Zuinig. Waarbij gekeken is naar de rapportage van een aantal onderzoekinstituten die op dat terrein actief zijn. Daar is goed nieuws uit te melden. Het blijkt dat we met de meeste tussendoelen die we in het kader van schone en zuinige projecten, wat wij in het coalitieakkoord hebben afgesproken, hebben geformuleerd, dat we daar met de meeste tussendoelen goed op schema liggen. En dat we de tussendoelen in deze kabinetsperiode gaan halen. Dat is goed nieuws. Er is substantiële vooruitgang geboekt.
Dat betekent overigens niet dat we er al zijn, onderwerpen waar we echt nog stevig aan de bal zullen moeten blijven. En ook de komende jaren is volgens het kabinet van belang, het belangrijke onderwerp van energiebesparing, schoon en zuinig, en is maximale inzet ook nodig. Onder andere op het punt van duurzaam beleid en energiebesparing, het is overigens ook niet voor niets dat we in het crisisakkoord dat we enkele weken geleden gepresenteerd hebben juist op die terreinen ook een extra impuls hebben gegeven.
Een derde onderwerp dat vanmorgen in de ministerraad aan de orde is geweest betreft een aantal maatregelen ten behoeve van de woningmarkt. Minister Van der Laan gaat op basis van hetgeen daarover vanmorgen besproken is, de laatste hand leggen aan de brief. Er zal op verzoek van de Kamer 13 en 14 mei debat over plaatsvinden over de verschillende aspecten die daarin aan de orde komen. De brief zal de Kamer uiteraard voor dat moment bereiken, de heer Van der Laan zal dat de komende dagen in afronding gaan brengen.
Uiteraard hebben we in de ministerraad wat uitvoeriger stilgestaan bij de actuele ontwikkelingen rondom de Mexicaanse griep, of de varkensgriepvariant, of welke aanduiding er ook voor gebruikt mag worden. Nou ik hoef u niet te vertellen dat we met zijn allen, en met zijn allen bedoel ik ook wel wereldwijd, zijn opgeschrikt door de snelle verspreiding van het nieuwe virus, een nieuwe variant, die zijn oorsprong vindt in Mexico. Ook deze dagen in steeds meer landen zijn er meldingen van besmetting. Ook in Europa inmiddels in verschillende landen: Spanje, Verenigd Koninkrijk en recent Duitsland zijn een aantal gevallen van besmetting ook officieel vastgesteld. De WHO heeft daarop het alarmniveau verhoogd naar fase 4. Dat betekent ook dat in de besmetting van mens op mens ook gemeenschappelijke groepen van mensen vatbaar worden voor besmetting en daarmee ook het risico van een pandemie aan het toenemen is.
De landen in de Europese Unie hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Morgen hopen de Europese ministers van Volksgezondheid bij elkaar te komen over de eventuele aanvullende maatregelen, de noodzaak ertoe en welke dat dan zouden kunnen zijn. En uiteraard zal minister Klink daarbij aanwezig zijn. Gelukkig moge we zeggen dat in Nederland er tot nu toe geen gevallen zijn vastgesteld van mensen met de Mexicaanse griep. Maar ook hier kan zich uiteraard een besmetting met het griepvirus voordoen. We volgen de ontwikkelingen zeer alert. Maar er is geen reden tot paniek. We zijn goed voorbereid. Alle draaiboeken liggen klaar, ook op basis van eerdere ervaringen. En we hebben voldoende medicijnen tegen het virus.
We doen wat op dit moment wat nodig is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangeraden niet-noodzakelijke reizen naar Mexico niet te maken. We doen aan zo goed mogelijke informatieverstrekking aan teruggekeerde reizigers uit Mexico. Mensen die terugkeren uit Mexico met griepachtige verschijnselen, en daarmee op onze luchthaven terugkeren, worden opgeroepen via informatie bij de gates om zich te melden bij hun huisarts. Samenvattend: we zijn goed voorbereid, we houden de vinger nauwgezet aan de pols, er is geen reden voor paniek, wel tot alertheid en uiterste waakzaamheid. En voor uw informatie: minister Klink geeft samen met de heer Coutinho van het RIVM aansluitend, ik meen in Nieuwspoort, een eigen persconferentie waarin u voor alle details rondom de griep terecht kunt met vragen.
Dat ook wat betreft vandaag. Dat brengt ons bij de dag van morgen, morgen is het Koninginnedag. Een mooie dag traditiegetrouw. Zelfs als het weer niet helemaal mee zou zitten. Vandaag, we hadden daar natuurlijk al de voorbode van via de traditionele lintjesregen. Op allerlei plaatsen, en ook door allerlei bewindslieden zijn bekende en minder bekende Nederlanders de versierselen bij de diverse onderscheidingen vanmorgen al opgespeld. Ik heb zelf vanochtend ook op het ministerie een aantal lintjes mogen uitreiken aan vier personen, waaronder één echtpaar op het terrein van Jeugd en Gezin, vrijwilligerswerk in de sfeer van jongeren. En ook in de sfeer van de pleegzorg. Het doet me ook altijd goed om te merken dat mensen zich vaak belangeloos inzetten voor zulke mooie doelen en ik denk dat heel veel collega's en andere autoriteiten die lintjes hebben uitgereikt vandaag die ervaring met mij delen.
Wat natuurlijk bijzonder is morgen op Koninginnedag is dat de Koningin samen met andere leden van de Koninklijke familie het defilé hoopt af te nemen bij Paleis 't Loo. Dat is zeg ik erbij een eenmalige terugkeer van een oude traditie. En de aanleiding daarvoor is dat eigenlijk het defilé wordt gehouden morgen ter ere van de 100ste geboortedag van Koningin Juliana. Natuurlijk is het ook een heugelijke dag omdat prof. mr. Pieter van Vollenhoven morgen 70 jaar hoopt te worden. En ook op deze plek mag ik hem en wil ik hem graag namens het kabinet van harte daarmee feliciteren.
Tot slot. Deze week uiteraard vrijdag geen ministerraad, dat geldt ook voor volgende week in verband met de meivakantie en het meireces van de Tweede Kamer. De eerstvolgende ministerraad zal zijn op 15 mei. Rest mij om u, niet alleen morgen maar ook vandaag, uiteraard een hele plezierige dag toe te wensen.