Duurzame ontwikkeling visserij

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is positief over het groenboek over de hervorming van het Gemeenschapelijke Visserijbeleid van de Europese Commissie. De Europese landbouw- en visserijministers kwamen eind april weer bij elkaar voor de maandelijkse Landbouw- en Visserijraad. Op donderdag stond visserij op de agenda en op vrijdag landbouw.

Groenboek hervorming Gemeenschappelijk Visserijbeleid

Europees Visserijcommissaris Borg presenteerde zijn Groenboek voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Minister Gerda Verburg zei in haar reactie dat ze het positief vindt dat de Commissie in een vroeg stadium van gedachten wisselt over de hervorming en een brede maatschappelijke consultatie over dit onderwerp organiseert.

"Ik ben zelf begin dit jaar ook met een maatschappelijke consultatie begonnen. Deze moet bijdragen aan mijn visie op het toekomstig visserijbeleid. Ik streef er naar de visie in september 2009 klaar te hebben", aldus Verburg. "Centrale elementen in mijn visie zijn innovatie en duurzaamheid. Uitgangspunten bij de ontwikkeling van mijn visie op de toekomst van het Europees visserijbeleid zijn perspectief voor een maatschappelijk geaccepteerde duurzame visserijsector, duurzaam gebruik en instandhouding van onze natuurlijke hulpbronnen en mariene ecosystemen, en een doeltreffend, uitvoerbaar én handhaafbaar beheer van visbestanden".

Verder gaf Verburg aan dat de Raad zich volgens haar zou moeten richten op onder meer de volgende thema's: terugdringen van bijvangsten, streven naar een economisch gezonde visserijsector en versterking van de keten en het marktmechanisme, en inzet op uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en vereenvoudiging van regels.

De Landbouw- en Visserijraad praat in mei verder over de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Uiterlijk in 2012 moet het huidige beleid hervormd zijn.

Viskweek

De visserijministers hebben gesproken over duurzame ontwikkeling van viskweek. Aquacultuur in Nederland bestaat voornamelijk uit de kweek van vis en schelpdieren. Vanwege het klimaat vindt viskweek in Nederland bijna uitsluitend plaats in gesloten systemen (op land) waarbij kweekwater door middel van zuivering wordt hergebruikt en meststoffen van de vis grotendeels op het bedrijf zelf worden afgebroken.

Wereldwijd stijgt de vraag naar vis en visproducten met zo'n 8 tot 10% per jaar. Viskweek kan daarom een belangrijke rol spelen in aanvulling op in het wild gevangen vis.

Minister Verburg: "Ik ben verheugd dat de Europese Commissie een aantal belangrijke elementen benoemt die een verdere duurzame ontwikkeling van viskweek stimuleert, zoals verbetering van concurrentiekracht van de sector, inzet op onderzoek en innovatie, en aandacht voor visgezondheid, viswelzijn en milieu. Vooral de verdere ontwikkeling van aquacultuur op land of systemen die niet direct in verbinding staan met open water zijn belangrijk voor het terugdringen van effecten op het milieu. Nederland heeft al goede ervaringen met de zogeheten gesloten recirculatiesystemen".

Tijdens de Raad in juni discussiëren de visserijministers verder over de duurzame ontwikkeling van viskweek.

Handel in aal en CITES

Minister Verburg vroeg tijdens de Raad aandacht voor de afspraken die in het kader van CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) zijn gemaakt voor de handel in aal. De Scientific Review Group van CITES in Brussel heeft geen overeenstemming kunnen bereiken over een totaalverbod op de handel in aal en aalproducten met landen buiten de Europese Unie (EU). De onafhankelijke Nederlandse wetenschappelijke CITES-commissie heeft echter besloten om voor de handel met landen buiten de EU geen verklaring af te geven dat de handel niet schadelijk is voor de aalpopulatie. Verburg geeft dan ook geen vergunningen meer af voor de handel in aal en aalproducten met landen buiten de EU "omdat we anders de deur naar aalherstel dicht gooien", aldus de minister.

De regels van CITES en de mogelijke nationale invulling hiervan lijken op gespannen voet te staan met het functioneren van de Europese interne markt. Daarom pleit Verburg ervoor om één Europese lijn te kiezen en over gaan tot een volledige stop van de export van aal en aalproducten naar derde landen. Zij vroeg Europees Visserijcommissaris Borg om hier naar te kijken en in juni met nadere maatregelen te komen.

Bruinvissen

Verder bracht minister Verburg het groeiend aantal bruinvissen dat aanspoelt op de Nederlandse stranden ter sprake en de mogelijke relatie met 'staandwant' (visnetten die rechtop in het water staan). Zij vroeg aan de andere ministers of zij ook te maken hebben met een groeiende staandwantvisserij en ongewenste bijvangst van bruinvissen. De minister vindt dat de staandwantvisserij onvoldoende gereguleerd is in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Zij vroeg aan Commissaris Borg om maatregelen te overwegen om paal en perk te stellen aan de groei van staandwantvisserij.

Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

De Landbouwministers hebben gediscussieerd over vereenvoudiging van de regels van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het belangrijkste doel van Landbouwcommissaris Fischer Boel is om tegen 2012 de administratieve lasten met 25% terug te dringen. De Commissie maakt nu de balans op van de afgelopen jaren.

"Boeren ervaren het nog niet als vereenvoudiging. En ik ook nog niet", zei minister Verburg haar reactie. Zij stelde een aantal mogelijkheden voor vereenvoudiging voor zoals het afschaffen van de verplichte hercontrole bij kleine overtredingen en het afschaffen van de verplichte invoer- en uitvoercertificaten (die er zijn ten behoeve van het maken van handelsstatistieken). Ook herhaalde Verburg haar voortel om de Europese betaalorganen (zoals de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV in Nederland) elk half jaar voorstellen te laten doen voor vereenvoudiging van de regels. De Europese Commissie zou dan binnen een half jaar met concrete voorstellen moeten komen. Volgens de minister is hier ook steun voor van andere lidstaten.

Zij vroeg Raad en Commissaris om blijvende aandacht voor de vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. "Een boer is geen boekhouder, en dat moeten we ook niet van hem maken", aldus Verburg.

Eerder uitbetalen van bedrijfstoeslagen

Duitsland vroeg tijdens de raad of het voorschotten van inkomenssteun mag uitbetalen aan boeren die kampen met liquiditeitsproblemen als gevolg van de economische crisis. Deze voorschotten zouden op verzoek van de agrarisch ondernemer verleend moeten worden voor 15 oktober. Na afronding van alle controles zou dan een slotbetaling moeten worden gedaan.

Minister Verburg haakte hier op in en zei dat de economische crisis ook in Nederland leidt tot liquiditeitsproblemen bij boeren. Zij vroeg de Commissaris om vanaf 16 oktober alle bedrijfstoeslagen in één keer te mogen uitbetalen in plaats van vanaf 1 december, zoals gebruikelijk. Uiteraard nadat alle controles zouden hebben plaatsgevonden. Verburg vindt dit beter dan het (eventueel) verlenen van voorschotten omdat voorschotten maar een beperkte oplossing bieden én extra administratieve lasten met zich meebrengen.

Fischer Boel zei dat de Europese regels uitbetaling in één keer vanaf 16 oktober niet toestaan. Bovendien zou de tijd te kort zijn om de regels daartoe te wijzigen voor het Europese boekjaar dat op 16 oktober begint. De minister vindt dit een grote tegenvaller. Zij gaat met de Commissaris kijken of en zo ja, wat er nog mogelijk is. Fischer Boel zei de situatie op de voet te volgen. Zij komt ook zeker terug op het Duitse verzoek.