Antwoord op Kamervragen over communicatieadviseurs bij het Rijk
Minister-president Balkenende en minister Ter Horst hebben geantwoord op vragen van Tweede Kamerlid Schinkelshoek (CDA) over communicatieadviseurs bij het Rijk.
Vraag 1
Mag uit de antwoorden op eerdere vragen 1) worden afgeleid dat er geen 35 extra (flexibele) 'plekken' voor communicatieadviseurs worden ingericht ten behoeve van de Communicatiepool voor de Rijksoverheid?
Antwoord 1
Het gaat inderdaad niet om 'extra' plekken. De communicatiepool richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van de huidige tijdelijke inhuur, door efficiënte inkoop en behoud van kennis.
Vraag 2
Hoe ontwikkelt zich de (tijdelijke) inhuur van communicatieadviseurs bij het rijk? Bestaat er zoiets als een centrale regie via bijvoorbeeld de Voorlichtingsraad of de Rijksvoorlichtingsdienst? Zou dat geen aanbeveling verdienen?
Antwoord 2
De wijze van (tijdelijke) inhuur van communicatieadviseurs volgt de ontwikkeling binnen het Rijk om, via categoriemanagement, te werken aan een efficiënte inkoop. Categoriemanagement is een rijksbrede inkoopstrategie, ontwikkeld voor een doelmatige verwerving van diensten en goederen. Een categorie wordt gevormd door een verzameling van onderling logisch samenhangende goederen en/of diensten, zoals communicatie.
Het ministerie van AZ (c.q. de RVD) is categoriemanager voor communicatie en werkt daarin nauw samen met de VoRa. Van verdergaande centrale sturing is geen sprake; die wordt ook niet overwogen.
Vraag 3
Kunt u aangeven hoe, gemeten in arbeidsplaatsen, in het algemeen de communicatieadviesfunctie bij de rijksdienst zich ontwikkelt? Hoe groot is de 'krimp', waarvan sprake is in de antwoorden op de eerdere vragen? Wat was de stand van zaken begin 2008? Wat wordt voorzien voor 2011? Kan die ontwikkeling onderdeel worden van de periodieke rapportage over het programma Vernieuwing van de Rijksdienst?
Antwoord 3
De directies communicatie van de departementen krimpen van 2008 tot aan 2011 met een percentage van gemiddeld 20-30%. De feitelijke invulling per discipline is de verantwoordelijkheid van het departement.
Het project Overheidscommunicatie nieuwe Stijl (ONS) is er op gericht via de vorming van gemeenschappelijke diensten een bijdrage te leveren aan de taakstelling van de departementen zonder aan kwaliteit van de overheidscommunicatie in te boeten. In termen van het programma VRD; een bijdrage aan 'Kleiner en Beter'.
Binnen de afslankingsplannen van de departementen is gedifferentieerd tussen de categorieën beleid, ondersteuning, inspectie en uitvoering. Communicatie valt onder de categorie ondersteuning. Departementen hebben enige flexibiliteit om te schuiven tussen de categorieën en kunnen binnen de categorieën zelf bepalen welke afslankingstaakstelling opgelegd wordt aan een specifiek onderdeel. In de voortgangsrapportages wordt, naast de totaalcijfers per departement, voorzien in een rijksbreed overzicht per categorie, maar is geen uitsplitsing voorzien naar specifieke dienstonderdelen.
1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 2383 (2009Z04278)