Onderwaterhuis succesvol geplaatst
Duikers van een genie-eenheid, een bouweenheid van de landmacht, hebben met succes een 40 ton wegend onderwaterhuis op de bodem van de Maarsseveense Plassen geplaatst.
De Stichting Duikcentrum Maarsseveense Plassen heeft de constructie in elkaar laten zetten. Voor het plaatsen van het gevaarte ontbraken echter de kennis en de middelen en zodoende klopte de stichting aan bij de militairen. Aangezien de landmacht voortdurend op zoek is naar uitdagende en leerzame oefenmogelijkheden, hoefden zij niet lang over het verzoek na te denken. Het plaatsen van het 40 ton wegende object op een diepte van 10 meter bood de militairen een uitgelezen mogelijkheid hun kennis te verbreden.
Op adem komen
Het onderwaterhuis bestaat uit 3 aan elkaar gelaste drukvaten. De cilindervormige vaten hebben een lengte van 10 meter en een doorsnee van zo’n 3 meter. De daadwerkelijke verblijfsruimte wordt gevormd door het bovenste vat. De andere 2 vaten fungeren, gevuld met water, als ballast. Rond de constructie leren duikers wrakduiken. In het onderwaterhuis kunnen ze letterlijk op adem komen en instructies krijgen. Behalve over zuurstof en meubilair beschikken de duikers er ook over elektriciteit en internet. De leidingen die dit allemaal mogelijk maken, zijn ook door de duikende genisten aangelegd.
Even leek het plaatsen mis te gaan. De constructie, die horizontaal moest worden afgezonken, kantelde vervaarlijk en verdween zo onder water. Sergeant-majoor Bert Analbers was als opvolgend pelotonscommandant bij 101 Geniebataljon betrokken bij de operatie. “Er zaten geen pluggen in de ontwateringsgaten, maar dat was ons niet verteld. Hierdoor maakte ook het huis water. Toch is de constructie redelijk gecontroleerd naar beneden gegaan en met een beetje geluk goed terechtgekomen.”
Geïmproviseerd hijsframe
De klus was daarmee nog niet geklaard. Genisten van 105 Brugcompagnie pakten het huis met een geïmproviseerd hijsframe, geplaatst op twee brugdelen, uit de modder om het naar zijn definitieve plek te varen. Vandaag legden de militairen de leidingen waarmee het onderwaterhuis van vrijwel alle gemakken wordt voorzien. Bert Analbers: “Het was een unieke en leerzame klus. Niet alleen vanwege het afzinken en het leggen van de leiding, maar ook wat betreft de communicatie en het zekeren van objecten.”