Minister Eurlings spreekt met bestuurders en belanghebbenden in regio Holland-Rijnland

[Beelden van minister Eurlings met delegatie in de bus en op locatie in Holland-Rijnland.]

Commentaarstem: Minister Eurlings stapte afgelopen maandag in de bus naar de Bollenstreek om zich te laten informeren over de ingewikkelde ruimtelijke problematiek die er speelt. Al jaren staat de vitaliteit van het gebied Holland Rijnland onder druk. De regionale bedrijvigheid stagneert, de woningbouw blijft achter en er zijn knelpunten in het wegennet en het openbaar vervoer. Om deze problemen te kunnen aanpakken moet de bereikbaarheid van het gebied worden verbeterd. Een van de plannen is de aanleg van een provinciale weg die de Bollenstreek verbindt met de A4 en A44.

[Beelden van de delegatie in de verkeerstoren van het voormalige vliegeveld Valkenburg, nu bouwlocatie voor 5.000 woningen.]

Belanghebbende reikt minister rol papier aan: Dit is dus de oplossing.

Commentaarstem: De minister sprak met omwonenden en belanghebbenden over de nieuwe weg, de zogenaamde Rijnlandroute.

Bloembollenkweker Van Haaster: Als je ziet hoeveel belangstelling er voor de bollenvelden is, dan zeggen we: als we dat kapot maken dan maken we de hele streek kapot. Dus ik ben ervoor dat de wegen die aangelegd worden, aan de buitenkant van de streek komen en dat we gewoon de streek op orde houden.

Bewoonster Bouwhuis: Ja, bewoners zijn natuurlijk altijd kwetsbaar in hoe ze mee willen gaan in bewegingen. Dat is natuurlijk niet zo fijn maar ik vind wel dat het algemeen belang boven het persoonlijk belang gaat en ik denk van mijn kant wel dat het gewoon belangrijk is om vooral vaart te maken, dat snel dingen in gang worden gezet.

Minister Eurlings: Dat is wel een belangrijk signaal dat u zegt het is algemeen belang en pak vooral door en ga niet meer al te lang wachten. Dat is duidelijk. Bedankt.

Commentaarstem: In de regio staat een groot aantal projecten op stapel. Op het oude marinevliegkamp Valkenburg worden 5.000 nieuwe woningen gebouwd. Ook moet de economische kracht van de hele regio met de Greenport Bollenstreek en Bio Science Park Leiden als uithangbord vergroot worden.

Minister Eurlings tijdens toespraak voor bestuurders in de regio: Ik snap dat we in dit kwetsbare gebied niet een absolute minimumvariant moeten hebben. Dat begrijp ik heel goed. Als ik u vervolgens zeg dat ikzelf, terwijl het geen Rijksweg is, daarvoor ook aan de lat wil staan en ook heel erg mijn best voor wil doen, dan vraag ik van u te begrijpen dat ook bij het rijke ministerie van Verkeer de bomen niet tot de hemel groeien.

[Kaart van het gebied met de mogelijke tracés voor de Rijnlandroute.]

Commentaarstem: Holland Rijnland is onderdeel van het kabinetsprogramma Randstad Urgent. Daarom wordt nog dit jaar een beslissing genomen over de Rijnlandroute. Dan zal duidelijk worden welke weg de Oost-West verbinding gaat nemen.