Bussemaker legt krans bij vernietigingskamp Sobibor
Namens de Nederlandse regering bezocht staatssecretaris Bussemaker gisteren het voormalige vernietigingskamp Sobibor in Polen. Een kamp waar in totaal 170.000 joden zijn omgebracht, waarvan 34.000 Nederlandse.
Bij de Asheuvel legde ze namens Nederland een krans. Haar bezoek aan Sobibor maakte deel uit van een meerdaags werkbezoek aan Polen. Eerder deze week bezocht ze voormalig vernietigingskamp Auschwitz, waar ze ook een krans legde bij de Nederlandse plaquette ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers.
Weinig overlevenden
Bussemaker: ‘In tegenstelling tot Auschwitz zijn er maar weinig slachtoffers die Sobibor hebben overleefd. De meeste mensen die er uit de trein stapten werden vanaf het perron binnen één à twee uur naakt door de ‘Himmelfahrtstrasse’ naar de gaskamers gejaagd. Bij de opstand in oktober ‘44 wisten zo’n 300 joden te ontsnappen uit Sobibor. Uiteindelijk ontkwamen daarvan maar 47 aan zoekacties van de nazi’s. Daarvan zijn er nu nog maar 14 in leven.’
Reizende tentoonstelling
Omdat nagenoeg niemand Sobibor overleefd heeft en dankzij de naoorlogse communistische invloed, is er weinig over het kamp bekend. Toch wordt er steeds meer bekend. Foto’s, brieven en andere informatie van overlevenden en nabestaanden hebben een kleinschalige reizende tentoonstelling opgeleverd: ‘From the Ashes of Sobibor’. De tentoonstelling is wereldwijd al op veel plekken te zien geweest, waaronder Westerbork en Vught in Nederland. Bussemaker heeft de organisator toegezegd de tentoonstelling in de toekomst ook in Amsterdam te laten organiseren.