Gedragscode voor bouwactiviteiten

Bouwers hoeven voor terugkerende activiteiten, zoals bouwrijp maken, geen ontheffing meer aan te vragen van de Flora- en faunawet. Maar dan moeten zij wel aan kunnen tonen dat zij de werkzaamheden uitvoeren volgens gedragscode Flora en faunawet voor de bouw- en ontwikkelsector.

"Een prima gedragscode." Zo noemt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de gedragscode die zij heeft goedgekeurd. De vereniging van projectontwikkelaars Neprom en Bouwend Nederland hebben de gedragscode opgesteld ten behoeve van bouwondernemers en projectontwikkelaars. Zij krijgen vrijstelling voor een aantal verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet als zij kunnen aantonen dat zij volgens de gedragscode werken. Op basis van de gedragscode hoeven ze bij regelmatig terugkerende activiteiten, zoals het bouwrijp maken of reparaties aan kunstwerken, geen ontheffing meer aan te vragen. En dat zorgt weer voor minder administratieve lastendruk bij de sector.

In de gedragscode staan voorzorgsmaatregelen om schade aan beschermde planten- en diersoorten te voorkomen centraal. Deze maatregelen zijn onderverdeeld naar een aantal algemene en meer specifieke beschermingsmaatregelen. Die zijn verwoord in een elftal protocollen, elk gelieerd aan een type activiteit.

Volgens de minister laat de gedragscode zien dat de bouw de natuur respecteert.

Databank

De Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) is de grootste verzameling gevalideerde waarnemingen van flora en fauna die ooit bijeen gebracht. Vanaf 1 oktober 2009 biedt NDFF bouwbedrijven online actuele, gevalideerde gegevens over het voorkomen van plant- en diersoorten. Het kan dienen als basis voor de gedragscode, het aanvragen van vergunningen en ontheffingen etc. Bouwers kunnen bij de Gegevens autoriteit Natuur een abonnement afsluiten waarmee zij ervan verzekerd zijn dat de gebieden en locaties die voor hen van belang zijn steeds in voldoende mate zijn onderzocht.