Aanpak voor bestrijding taalachterstanden bij kinderen
Staatssecretaris Dijksma heeft vandaag de agenda voor voorschoolse en vroegschoolse educatie (vve) naar de Tweede Kamer gestuurd.
In de agenda zijn maatregelen opgenomen om taalachterstanden bij peuters en kleuters te voorkomen en te bestrijden.
"Kinderen moeten alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Dit is essentieel voor hun toekomst,"aldus Dijksma. Het kabinet heeft daarom afgesproken in 2011 een kwalitatief goed aanbod van vve te hebben voor alle peuters en kleuters die een risico hebben op een taalachterstand. Om dit doel te bereiken worden verschillende maatregelen genomen.
Zo wordt de kwaliteit van de leidsters verhoogd door het verbeteren van Nederlands in de opleidingen en nascholing van zittende leidsters. Ook de verhouding leidster en kinderen wordt verhoogd. Op een groep van 16 kinderen staan in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de toekomst altijd twee beroepskrachten met allebei tenminste de opleiding Sociaalpedagogisch werk op niveau 3, inclusief scholing voor vve.
Om ervoor te zorgen dat alle kinderen die het nodig hebben kwalitatief goede vve krijgen, wordt binnenkort het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel zorgt voor een betere samenwerking tussen gemeenten, peuterspeelzalen, kinderopvanginstellingen en scholen. De kwaliteitseisen aan peuterspeelzalen komen meer in lijn met die van de kinderopvang.
De wet treedt in werking per 1 augustus 2010. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen met een taalachterstand. De gemeenten krijgen een inspanningsverplichting om al deze kinderen te bereiken. Ook de eerder genoemde kwaliteitseisen voor leidsters worden op de wet gebaseerd. De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de kwaliteitseisen, mede naar aanleiding van signalen van de GGD.
Eind mei start een ondersteuningstraject voor gemeenten, peuterspeelzalen, kinderopvangcentra, ouders en professionals op het gebied van de jeugdgezondheidszorg. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de invoering van de wet. In totaal investeren Rijk en gemeenten 210 miljoen euro in voorschoolse educatie in 2011.
Aan scholen is bovendien 20 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om hen te stimuleren het aanbod van vroegschoolse educatie uit te breiden en te verbeteren. Verder kunnen scholen het geld dat zij via de regeling voor achterstandsleerlingen ontvangen, inzetten voor vroegschoolse educatie. Dit budget wordt in 2011 met 70 miljoen euro verhoogd.