Regeling vaccinatie Q-koorts vastgesteld
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de regeling vaccinatie Q-koorts vastgesteld.
Nederland werd in 2007 voor het eerst met een uitbraak van Q-koorts bij de mens geconfronteerd. In 2008 heeft zich wederom een Q-koortsuitbraak in Noord-Brabant voorgedaan. Bij deze uitbraak waren beduidend meer mensen in grote delen van de provincie getroffen. De uitbraken van Q-koorts bij de mens in 2007 en 2008 in Noord-Brabant houden mogelijk verband met de melkgeitenhouderij. De betreffende regio is een concentratiegebied van de melkgeitenhouderij en in deze regio is vanaf 2005 de Q-koortsbacterie verschillende malen als oorzaak van een omvangrijk abortusprobleem bij dieren vastgesteld. Om nieuwe ziektegevallen zoveel als mogelijk te voorkomen, is gekozen voor een verplichte vaccinatiecampagne.
In Noord Brabant, een deel van Gelderland en een deel van Limburg zijn alle houders van meer dan 50 melkgeiten of -schapen verplicht de dieren te vaccineren. Die verplichting geldt ook voor houders van schapen en geiten op bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinder- en zorgboerderijen. Buiten het gebied geldt de plicht voor bedrijven waar q-koorts is vastgesteld door de Voedsel en Waren Autoriteit. Alle overige melkgeiten- en -schapenhouders kunnen hun dieren vrijwillig vaccineren.
De gevolgen van deze campagne en het ingestelde hygiëneprotocol zijn waarschijnlijk pas in 2010 merkbaar.
De kosten voor de verplichte vaccinatie worden volledig betaald door de ministers van LNV en VWS. Wie zijn dieren vrijwillig laat vaccineren, betaalt alleen de kosten voor de dierenarts.
Documenten
-
Gebied verplichte Q-koorts vaccinatie
Kaartje van het gebied waar in 2009 vaccinatie tegen Q-koorts verplicht wordt voor schapen en geiten op professionele...
-
Postcodelijst gebied verplichte Q-koorts vaccinatie 2009
Postcodelijst van het gebied waar in 2009 vaccinatie tegen Q-koorts verplicht wordt voor schapen en geiten op professionele...