Antwoorden op kamervragen over cross border leasing

Mede namens de minister van Financiën vraagt de staatssecretaris aandacht voor het volgende.

De leden Omtzigt en De Pater-van der Meer (beiden CDA) hebben aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Financiën over 'cross border leasing' (CBL) door overheden en overheidsbedrijven op 27 februari 2009 vragen gesteld. Deze vragen zijn op 27 februari 2009 verzonden met kenmerk 2009Z03576.

Uitstel is gevraagd voor de inhoudelijke beantwoording van de vragen, omdat betrekkelijk uitgebreid onderzoek nodig is om, met medewerking van de ministeries van Financiën, van EZ en van V&W en van de provincies, deze vragen goed te kunnen beantwoorden.

Nu ontvangt de Tweede Kamer hierbij een tussenbericht. In de bijlage wordt alvast antwoord gegeven op de vragen 1 en 3. Over de andere vragen van kwantitatieve aard zijn enquêteformulieren toegezonden aan de provincies, zowel in hun rol van bestuur als in die van financieel toezichthouder op de gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen, waaraan louter gemeenten deelnemen, en aan de gemeenschappelijke regelingen waaraan provincies deelnemen. De enquêtes hebben ook betrekking op de overheidsbedrijven waarin de decentrale overheden deelnemen.

Verwacht wordt dat in de loop van mei de resterende vragen kunnen worden beantwoord met behulp van de ingevulde enquêtes.