Minister Verburg opent vaccinatiecampagne Q-koorts bij melkgeitenhouder

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is op dinsdag 21 april aanwezig als de eerste geit verplicht tegen Q-koorts wordt gevaccineerd.

Vorig jaar waren er veel ziektegevallen in Brabant en delen van Gelderland en Limburg. Om nieuwe ziektegevallen zoveel als mogelijk te voorkomen, hebben minister Verburg van LNV en minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gekozen voor deze verplichte vaccinatiecampagne. De gevolgen van deze campagne en het ingestelde hygiëneprotocol zijn vanaf het lammerseizoen in 2010 merkbaar.

In heel Brabant en in delen van Gelderland en Limburg zijn alle bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of -schapen verplicht de dieren te vaccineren. Die verplichting geldt ook voor bedrijven in dat gebied met een publieksfunctie, zoals kinder- en zorgboerderijen. In heel Nederland geldt de plicht voor bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld. Alle overige melkgeiten- en -schapenhouders kunnen hun dieren vrijwillig vaccineren.

De kosten voor de verplichte vaccinatie worden volledig betaald door de ministers van LNV en VWS. Wie zijn dieren vrijwillig laat vaccineren, betaalt alleen de kosten voor de dierenarts.