Kroonprins bezoekt militairen in Afghanistan (video)

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander heeft de afgelopen dagen de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. Tijdens een driedaagse reis werd Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod aangedaan. Daar sprak hij uitgebreid met Nederlandse militairen, civiele vertegenwoordigers en Non Gouvernementele Organisaties (NGO) die zich gezamenlijk inspannen voor veiligheid en opbouw in Afghanistan.

De Prins werd vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. De Prins bezocht Afghanistan eerder in 2007 en 2004.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander bracht van 14 tot 16 april een bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan. Tijdens de driedaagse reis werd Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod aangedaan. Daar sprak hij uitgebreid met Nederlandse militairen, civiele vertegenwoordigers en Non Gouvernementele Organisaties (NGO) die zich gezamenlijk inspannen voor veiligheid en opbouw in Afghanistan.

Ontmoetingen

De ontmoeting met Nederlandse militairen liep als een rode draad door het programma. Op verschillende locaties werd gesproken met onder anderen vliegers, eenheden van de Battlegroup, het Provinciaal Reconstructie Team en medewerkers van NGO’s. In Kandahar sprak de Prins met de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif, die momenteel ISAF-commandant is van Zuid-Afghanistan. Binnen zijn verantwoordelijkheidsgebied worden binnenkort duizenden extra militairen verwacht, vooral om de veiligheid in de bewoonde gebieden te verbeteren. Tijdens een ontmoeting met de commandant 205 ANA-Corps, generaal Shir Mohammad Zazai, werd de groei van het Afghaanse leger en de samenwerking met Nederlandse eenheden besproken. Ook bracht de Prins een bezoek aan Afghaanse militairen en het nieuwe trainingscentrum in Tarin Kowt voor de Afghaanse politie.

Duurzaamheid

Voor het Afghaanse leger en de politie is een belangrijke rol weggelegd als het gaat om het handhaven van het legitieme gezag en veiligheid voor de Afghaanse bevolking. Hierdoor is het ook mogelijk dat civiele vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking nu, samen met ongeveer 30 NGO’s, in Uruzgan kunnen werken aan duurzame opbouw en de verdere ontwikkeling van het Afghaanse bestuur. Tijdens het bezoek werd de Prins uitgebreid geïnformeerd over de vooruitgang op dit gebied.

Verbeteringen

Het vorige bezoek van de Prins aan Afghanistan was in mei 2007. Dat was vlak voor de zogeheten ‘Slag om Chora’. De veiligheidssituatie in Chora is, amper twee jaar later, aanzienlijk verbeterd, waardoor de Prins nu een wandeling door de hoofdstraat van Chora kon maken. Ten noorden van Deh Rawod werd, aan de oever van de Helmand rivier, patrouillebasis Coyote bezocht. Dit is eveneens een locatie waar Afghaanse en Nederlandse eenheden twee jaar geleden nog geen voet aan de grond hadden.