Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over de toename van schurft -welke besmettelijk is- en medicijnen ertegen welke niet meer worden vergoed
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
GMT-K-U-2919949
15 april 2009
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over de toename van schurft -welke besmettelijk is- en medicijnen ertegen welke niet meer worden vergoed (2009Z04487).
Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat er een toename van schurft is en dat de medicijnen ertegen niet vergoed worden? 1)
Ja.
Vraag 2
Waarom worden deze medicijnen niet (meer) vergoed?
Tot een jaar terug werd het middel lindaan gebruikt voor de behandeling van schurft. Het betrof hier een magistrale bereiding in de apotheek, die door de zorgverzekeraar werd vergoed. Als gevolg van milieuregelgeving is het gebruik van lindaan echter in 2008 verboden. Hierdoor is er geen geschikt middel meer beschikbaar dat nog vergoed wordt voor de behandeling van schurft.
Vraag 3
Deelt u de mening dat medicijnen tegen schurft wel vergoed moeten worden?
Nu lindaan van de markt is verdwenen is het meest geschikte middel loxazol. Loxazol is een zelfzorggeneesmiddel. Zelfzorggeneesmiddelen worden in principe niet vergoed, slechts een aantal middelen worden bij chronisch gebruik vergoed.
Echter, de kosten van de behandeling met loxazol zijn dusdanig hoog, dat het een barrière blijkt te vormen voor de toegankelijkheid van dit middel. Dit blijkt te resulteren in onderbehandeling, gepaard gaand met risico op grote uitbraken
Om die redenen heb ik besloten voor loxazol een uitzondering te maken en het toch te vergoeden. Ik zal daartoe de nodige aanpassingen doorvoeren in de Regeling zorgverzekering.
Vraag 4
Zijn er nog meer medicijnen tegen besmettelijke ziekten die niet meer worden vergoed? Zo ja, welke?
Aangezien zelfzorgmiddelen in principe niet vergoed worden, bestaan er meer medicijnen tegen besmettelijke ziekten die niet vergoed worden. Het gaat dan om middelen tegen minder ernstige aandoeningen zoals verkoudheid en hoofdluis. De problematiek die gesignaleerd is bij schurft speelt in deze gevallen echter niet, en ik zie dan ook geen aanleiding voor dit soort middelen eenzelfde uitzondering te maken.
1) EénVandaag, 10 maart 2009: “Medicijnen tegen schurft niet vergoed”