Roemeense president op Hr. Ms. Johan de Witt (video)

De Roemeense president Basescu heeft samen met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) in de havenstad Constanta een bezoek gebracht aan Hr. Ms. Johan de Witt.

Het staatshoofd opende aan boord de ‘Main Port Development Conference’, een conferentie gericht op samenwerking met de Rotterdamse haven. Constanta is de grootste havenstad aan de Zwarte Zee.

De president van Roemenië en staatsssecretaris Huizinga worden met ceremonieel onthaald wanneer zij een bezoek brengen aan Hr. Ms. Johan de Witt.

De Nederlandse ambassadeur in Roemenië, Jaap Werner, en commandant Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) commandeur Pieter Bindt verwelkomden de gasten aan boord van de Johan de Witt. Ook het andere amfibisch transportschip, Hr. Ms. Rotterdam, ligt in Constanta. De schepen bieden een platform voor tal van activiteiten in het kader van de Nederlandse belangenbehartiging in Roemenië. Het betreft een bijzonder initiatief dat wordt gecoördineerd door NLMARFOR, de uitzendbare brigadestaf van de Koninklijke Marine.

Rampenbestrijding

De afgelopen week hield de Koninklijke Marine samen met de Roemeense marine een oefening die vooral is gericht op amfibische operaties en het bieden van internationale ondersteuning bij rampenbestrijding. Het accent lag daarbij op civiel-militaire samenwerking. Het scenario voorzag in terrorismedreiging in het binnenland van Roemenië. Militairen van het Korps Mariniers dienden dat in samenwerking met het Roemeense leger, maar ook met plaatselijke autoriteiten en hulpdiensten op te lossen.

Aan boord van de marineschepen hadden verder de hele week symposia, conferenties en andere ontvangsten plaats in nauwe samenwerking met onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat en Justitie. Ook de Roemeense minister van Transport, Radu Berceanu, sprak de conferentie toe. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine zorgde voor muzikale omlijsting.