Raad van Toezicht IJsselmeerziekenhuizen compleet

Mevrouw Joan Leemhuis-Stout wordt benoemd als lid van de raad van toezicht van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen gedurende de periode van overheidssteun.

Gevel van een van de ziekenhuizen.

Deze benoeming vindt plaats op gezamenlijke voordracht van de betrokken overheden (gemeente Lelystad, provincie Flevoland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Met haar ruime ervaring en kennis van de gezondheidszorg zal mevrouw Leemhuis-Stout de raad van toezicht versterken.

Zeggenschap

Mevrouw Leemhuis-Stout krijgt als “overheidscommissaris” gedurende de steunperiode specifieke zeggenschap bij het waarborgen van de continuïteit van zorg en het toezicht op het financiële beleid van de IJsselmeerziekenhuizen. Zo geldt dat een aantal specifieke besluiten niet kan worden uitgevoerd, voordat zij haar goedkeuring heeft verleend aan:

  • het plegen van investeringen of uitgaven vanaf het drempelbedrag van 1 miljoen euro;

  • besluiten ten aanzien van de beëindiging of een wezenlijke beperking van de uitoefening van een aantal medische specialismen;

  • het wijzigen van de statuten of de ontbinding van de stichting.

Kritisch en onafhankelijk

Met de benoeming van Leemhuis-Stout is de raad van toezicht van IJsselmeerziekenhuizen compleet. Van de voltallige raad van toezicht (6 leden) mag worden verwacht dat zij zich kritisch en onafhankelijk opstelt in de uitoefening van het interne toezicht op het bestuur van IJsselmeerziekenhuizen.