Nieuwe DBC’s beter medisch herkenbaar

In het nieuwe DBC-systeem DOT (DBC’s op weg naar transparantie) worden de huidige DBC's (diagnosebehandelcombinaties) vervangen door circa 3.000 zorgproducten.

Een administratiemedewerker in een ziekenhuis voert de zogenaamde dbc- lijst in.

Momenteel zijn er zo’n 30.000 DBC’s in gebruik. De nieuwe zorgproducten zijn beter herkenbaar voor medisch specialisten, zorgverzekeraars en patiënten. Minister Klink stuurde hierover vandaag een brief naar de Tweede Kamer.

De kosten van de nieuwe zorgproducten zijn een betere weergave van de geboden zorg. Daarmee levert het syteem begrijpelijke facturen op. Ook wordt het administratieve proces eenvoudiger en beter controleerbaar, zodat de kans op fouten afneemt.

Zorvuldige invoering

Samen met de brancheorganisaties heeft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gekozen voor een zorgvuldig invoeringstraject DOT voor de zorgaanbieders.

De instellingen en medisch specialisten starten vanaf 1 juli 2009 met registreren volgens de nieuwe DBC-systematiek. 2010 is een registratiejaar: zorgaanbieders registreren dan al volgens volgens het nieuwe systeem, maar declareren nog in het huidige. Het inlassen van een registratiejaar is bedoeld om een soepele en zorgvuldige overgang te maken naar het nieuwe systeem. Daarmee kan er voldoende inzicht in de financiële effecten ontstaan en kunnen zorgaanbieders en verzekeraars zich goed voorbereiden.

Vanaf 2011 gaan instellingen en medisch specialisten op basis van deze nieuwe zorgproducten declareren bij de verzekeraars.