Huizinga bewondert Nederlandse inzet Roemenie
“Dit project is een mooi voorbeeld van vernieuwende en duurzame Nederlandse technologie om de waterkwaliteit spectaculair te verbeteren”, aldus staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Huizinga bezocht gisteren in de Roemeense plattelandsgemeente Cobadin een waterzuiveringsinstallatie die met behulp van Nederlandse kennis is gebouwd.
Van de Roemeense bevolking heeft 32 procent geen toegang tot gezuiverd leidingwater en is niet aangesloten op een afvalwaterverwerkingsinstallatie. De staatssecretaris brengt een tweedaags werkbezoek aan Roemenie dat in het teken staat van watertechnologie en –management, havenontwikkeling en verbinding met het achterland.
In Boekarest sprak Huizinga eerder op de dag met haar Roemeense collega, staatssecretaris van Water Cârlan, over de rol die Nederlandse organisaties kunnen spelen bij waterprojecten, zoals de aanpak van overstromingsgevaar en verbetering van drink- en afvalwaterzuivering. Roemenie is op 1 januari 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Het land maakt graag gebruik van de Nederlandse kennis en capaciteit om waterprojecten aan te pakken. Nederlandse bedrijven, verenigd in het Netherlands Water Partnership, kunnen hun ervaring inzetten om gezamenlijk aan de slag te gaan met de gevolgen van de klimaatverandering en zeespiegelstijging.
Vandaag is Huizinga in de havenstad Constanta, zij spreekt daar aan boord van een marineschip, HMS Johan de Witt, over de ontwikkeling van de haven en de versterking van de binnenvaart. Naast de staatssecretaris zijn ook de Roemeense president Basescu en minister Berceanu van Transport en Infrastructuur aanwezig. De strategische ligging van Constanta maakt haar belangrijk voor de Roemeense economie, de haven kan zich ontwikkelen tot hub voor de Zwarte Zee-regio en distributiecentrum voor Centraal en Oost-Europa. Het European Gateways Platform, waarin de Nederlandse maritieme sector is gebundeld, organiseert de conferentie. Huizinga benadrukt dat Roemenie met goede achterlandverbindingen en binnenhavens de transportmogelijkheden duurzaam kan verbeteren. “Het Nederlandse bedrijfsleven kan helpen om de kansen voor Constanta en de Donau volledig te benutten”, zo stelt de staatssecretaris.