Heemskerk gaat nauwer samenwerken met België

Nederland en België gaan actiever samenwerken op het gebied van digitale vaardigheden, promotie van open source software en oneerlijke handelspraktijken. Dat maakte staatssecretaris Frank Heemskerk donderdag 9 april 2009 bekend bij een werkbezoek aan België.

[Foto: Staatssecretaris Heemskerk en de Belgische minister van Quickenborne bij een eerder bezoek aan Den Haag]

Heemskerk tekende om de samenwerking te bekrachtigen een zogenoemde Memorandum of Understanding met Vincent van Quickenborne, de Belgische minister van Ondernemen en Vereenvoudigen.

Open Source

'Nederland en België zijn nauw verwant. Door actiever samen te werken op een aantal terreinen kunnen we beter profiteren van elkaars ervaringen en kennis. Wij gaan onder meer de krachten bundelen om elektronische vaardigheden van burgers te bevorderen en open standaarden en open source software internationaal te promoten,' zei Heemskerk donderdag.
Met het Memorandum of Understanding geven minister Van Quickenborne en staatssecretaris Heemskerk een vervolg aan het bezoek van Van Quickenborne van 18 maart 2009 waarbij ze constateerden dat op diverse onderwerpen nauwere samenwerking mogelijk en wenselijk is.

Digitale vaardigheden

Het ministerie van Economische Zaken stelt voor digitale vaardigheden de Nederlandse DQ-test (http://www.dqtest.nl) aan België ter beschikking. De DQ-test geeft een beeld van iemands digitale vaardigheden. Op basis van deze test wordt een advies gegeven om digitale vaardigheden te verbeteren.

In de toekomst kunnen ook andere instrumenten uitgewisseld worden op het terrein van bijvoorbeeld open source software of om de elektronische vaardigheden van burgers in specifieke doelgroepen te bevorderen.

Oneerlijke handelspraktijken

Verder is afgesproken dat de Nederlandse en Belgische consumentenautoriteiten nauw zullen samenwerken bij het optreden tegen oneerlijke handelspraktijken zoals misleidende handelen rondom (door)verkoop van toegangskaartjes van evenementen. Tenslotte zullen Heemskerk en Van Quickenborne relevante informatie gaan uitwisselen om (acquisitie)fraude te beperken.

Handelsbetrekkingen

Naast zijn gesprek met Van Quickenborne spreekt Heemskerk donderdag ook met de Vlaamse minister van Economische Zaken en Buitenlandse Handel Patricia Ceysens en haar Waalse collega, Jean-Claude Marcourt. Het versterken van de bilaterale handelsbetrekkingen en het belang van vrijhandel om uit de economische crisis te komen staan in deze gesprekken centraal.

De zal tijdens een lunch met Nederlandse en Vlaamse ondernemers spreken. Heemskerk eindigt de dag met een bezoek aan het TNT overslagknooppunt in Luik en Luik Airport. Luik ontwikkelt zich nu tot een logistiek knooppunt interessant voor Nederlandse ondernemers en de haven van Rotterdam.

Meer informatie voor journalisten:
Henk Wolbers, Persvoorlichter Ministerie van Economische Zaken, h.wolbers@minez.nl, 070-3796340