Toezegging AO AWBZ 5 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

6 april 2009

Z/VU-2921185

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg over de modernisering van de AWBZ van 5 maart jl. heb ik toegezegd u te informeren over de afspraken die ik met de zorgverzekeraars heb gemaakt over de uitvoering van de AWBZ door zorgkantoren in de periode 2009-2011. Bijgevoegd treft u een afschrift van mijn beschikking inzake de aanwijzing van zorgkantoren en een afschrift van de mandaat- en volmachtovereenkomst tussen zorgverzekeraars en zorgkantoren waarmee alle zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben ingestemd (zie ook Kamerstukken II 2008/09, 30 597, nr. 38).

In mijn beschikking staan de voorwaarden genoemd die ik aan de aanwijzing heb verbonden. Eén van de voorwaarden is dat de zorgkantoren zorgvuldige uitvoering geven aan alle taken die door de zorgverzekeraars zijn opgedragen in de mandaat- en volmachtovereenkomst (artikel 4, onderdeel b van de beschikking). Dit geeft het ministerie van VWS, de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit aangrijpingspunten om zorgkantoren hierop aan te spreken.
In de beschikking, maar met name in de mandaat- en volmachtovereenkomst staan de afspraken die ik met de zorgverzekeraars heb gemaakt over de uitvoering van de AWBZ door zorgkantoren in de periode 2009-2011.

Wat betreft de uniforme wijze van uitvoering van de AWBZ door zorgkantoren, zou ik u tevens willen attenderen op de activiteiten die zorgkantoren via Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ondernemen om te komen tot een eenduidige aanpak, bijvoorbeeld de Inkoopleidraad AWBZ 2009-2010 en de Handreiking zorgtoewijzing 2009.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker