Tienduizendste match verwijsindex risico’s jeugdigen
Hulpverleners maken massaal gebruik van de verwijsindex risico’s jeugdigen. Inmiddels is de tienduizendste match via de verwijsindex een feit. Dat betekent dat meer dan tienduizend jongeren met problemen vroegtijdig samenhangende hulp krijgen.
Minister Rouvoet meldde dit vanmiddag tijdens de overhandiging van meldcriteria voor de verwijsindex in Utrecht. De meldcriteria moeten professionals die met jeugd werken, helpen bij hun afweging risico’s wel of niet te melden. De hulpverleners hebben hier zelf om verzocht. Rouvoet: ‘Vanuit de hoek van professionals hoor ik steeds vaker de vraag: Wanneer moet ik melden? Een belangrijke vraag. Voor een melding moet wel écht een risico zijn gesignaleerd. Ik wil niet dat de verwijsindex een systeem is dat álle contacten registreert, die hulpverleners met jongeren hebben’.
Meldcriteria
De handreiking Meldcriteria verwijsindex bevat een lijst met mogelijke redenen om een kind of jongere te melden bij de verwijsindex. De redenen beslaan 5 gebieden:
gezondheid
leefomgeving
gezinsrelaties en opvoeding
onderwijs en werk
sociale omgeving van jongeren
Het is aan de hulpverleners om een afweging te maken óf ze uiteindelijk een kind of jongeren melden in de verwijsindex. Rouvoet: ‘Professionals zijn professionals, maar situaties zijn lang niet altijd zwart of wit. Dan is het goed om te weten dat er hulpmiddelen beschikbaar zijn, zoals deze meldcriteria.’
De meldcriteria zijn opgesteld door professionals uit de jeugdketen.
Verwijsindex
De verwijsindex risico’s jeugdigen (VIR) is een digitaal systeem dat risicosignalen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Hulpverleners melden in het systeem als zij een probleem van een jongere (tot 23 jaar) signaleren. Door de meldingen in de verwijsindex weten hulpverleners sneller of een kind ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak. In 2010 moeten alle gemeenten zijn aangesloten op de landelijke verwijsindex.