'Randstad 380 van groot belang voor energievoorziening'

De hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV is van groot belang voor de leveringszekerheid, duurzaamheid en variëteit in energievoorziening. Dat zei minister Van der Hoeven maandag 6 april 2009 bij de start van het schakelstation Zoetermeer/Bleiswijk.

Volgens de minister zorgt de nieuwe hoogspanningsverbinding er voor dat de elektriciteitsvoorziening in de Randstad wordt gewaarborgd, dat er voldoende transportcapaciteit is en is het via de verbinding mogelijk om aansluiting te krijgen op grootschalige productielocaties op de Maasvlakte en bij Velsen.

Draagvlak

Via de Maasvlakte komt stroom het land binnen door een nieuwe hoogspanningsverbinding met Groot-Brittannië, bij Velsen stroom van toekomstige Noordzeewindparken.

Van der Hoeven benadrukte tijdens de bijeenkomst dat ze het van groot belang vindt dat het project draagvlak heeft. 'Voor mij staat voorop dat naar iedereen wordt geluisterd. Dat iedereen goed is geïnformeerd. Ik wil nauw betrokken blijven bij alle overleg. Ik heb al gezien dat het tot aanpassingen kan leiden die het project een nog steviger maatschappelijk draagvlak geven, nog toekomstbestendiger maken,' aldus de minister.

Liberalisering

Zonder de nieuwe Randstad 380 kV-hoogspanningsverbinding kunnen problemen met de elektriciteitsvoorziening in de Randstad ontstaan. De vraag naar elektriciteit neemt de komende jaren toe in het gebied. Door de liberalisering van de energiemarkt vindt het energietransport bovendien plaats over langere afstanden, waardoor de vraag naar transport is toegenomen.