Nader bericht over de gevolgen van het Aanvullend Beleidsakkoord voor de gemeenten
Op woensdag 25 Maart jl heeft het kabinet het Aanvullend Beleidsakkoord gepresenteerd, met daarin de voornemens om de moeilijke economische situatie het hoofd te bieden. In het AB staan ook voornemens die de gemeentefinanciën betreffen. Met name paragraaf 15 van het akkoord doet daar uitspraken over.
"Het is van belang de stimulering van de economie dit en volgend jaar samen met de mede-overheden vorm te geven. Met medeoverheden wordt thans overlegd over de afstemming van stimuleringsmaatregelen, het versnellen van procedures, de aanpak en opvang van werkloosheid en het bevorderen van maatschappelijke participatie. De inventarisatie tot nu toe is veelbelovend. Gemeenten en provincies zullen in 2009 en 2010 naar schatting voor ca 1,5 miljard aan eigen stimuleringen vormgeven. In het bestuurlijk overleg van 1 april zullen concrete afspraken hierover worden vastgelegd. De accressystematiek zal voor 2009 en 20102 niet van toepassing worden verklaard. Het kabinet zal inzetten op het vermijden van stijging van lokale lasten tenminste in beide jaren."
Wellicht leven er bij gemeenten vragen over wat dit akkoord precies betekent. Op woensdag 1 april jl. vond overleg plaats tussen de fondsbeheerders en VNG en IPO en dit onderwerp nam een centrale plaats in bij de besprekingen. In de follow-up van dit overleg wordt in samenspraak met VNG en IPO nog nader gekeken naar de precieze invulling van hetgeen in het Aanvullend Beleidsakkoord staat. Uiteindelijk vindt definitieve besluitvorming plaats in de Ministerraad van 17 April. Daarna zal het ministerie de gemeenten zo snel mogelijk informeren over de uitkomst.