Heemskerk onthult paviljoen wereldtentoonstelling 2010 in Madurodam

PERSBERICHT ONDER EMBARGO TOT 16.00 UUR

PERSBERICHT ONDER EMBARGO TOT 16.00 UUR.

Staatssecretaris Frank Heemskerk heeft vandaag het startsein gegeven voor de Nederlandse communicatiecampagne voor de wereldtentoonstelling in 2010 in Shanghai. Hij deed dit door samen met zijne excellentie Zhang Jun, ambassadeur van de Volksrepubliek China, de maquette van het Nederlandse paviljoen 'Happy Street' in Madurodam te onthullen. De maquette wordt vanaf vandaag permanent in Madurodam tentoongesteld.

Staatssecretaris Frank Heemskerk benadrukte het belang van deelname aan de World Expo: "De hele wereld komt straks samen in Shanghai. Dit is een unieke kans om onze kennis en kunde te laten zien. We willen de verwachte zeven miljoen bezoekers van het paviljoen laten zien dat Nederland niet alleen een land is van tulpen, klompen en goede voetballers. We laten ook zien hoe innovatief Nederland omgaat met ruimte, energie en water, dat Nederland een land is waar de mens in harmonie met zijn omgeving leeft."

Het doel van de deelname is het bestaande beeld van Nederland in China verbreden door te tonen dat Nederland vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid, milieu en stedelijke ontwikkeling, in lijn met het thema van de Expo 'Better City, Better Life'. Ook biedt deelname aan de World Expo de kans om samenwerking en handel met China bij meer Nederlanders en Chinezen onder de aandacht te brengen.

Het Nederlandse paviljoen 'Happy Street' is ontworpen door John Körmeling en heeft de vorm van een acht; een Chinees geluksgetal. Met Happy Street heeft John Körmeling een ideale stad voor ogen: een nederzetting die op organische wijze ontstaat langs een handelsroute. Een gebied, waar alle facetten van het leven naast elkaar aan bod komen als reactie op moderne stadsplanning waarin wonen, werken en industrie in afgebakende gebieden bedreven worden. De bezoeker die door 'Happy Street' loopt, maakt een reis langs Nederlandse iconen. De bezoekers lopen langs huisjes, die stuk voor stuk kleine paviljoens vormen, in verschillende bouwstijlen uit de Nederlandse architectuurtraditie met onder andere ontwerpen van Gerrit Rietveld en Jan Wils.

Voorafgaand aan de onthulling vond in Madurodam een voorlichtingsbijeenkomst plaats met onderwijsinstellingen in het kader van het werven van circa 200 MBO en HBO studenten/stagiaires die ingezet zullen worden voor werkzaamheden in het Nederlandse paviljoen tijdens de Expo 2010.

De Nederlandse deelname aan de World Expo 2010 (mei t/m oktober 2010 in Shanghai) is een samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer, Holland Business Promotion Office, TNT, Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), CCO Poulis, Costerm Groep en Madurodam. De EVD is namens de Nederlandse regering verantwoordelijk voor de realisatie van het paviljoen.

Meer informatie voor journalisten: Henk Wolbers, 070-379 63 40, h.wolbers@minez.nl