Bijleveld roept op werk te maken van de top 10 knelpunten

Voice-over: Meer begrijpelijke taal en minder vergunningen. Aan deze en nog acht andere knelpunten moet de overheid gaan werken. In pakhuis de Zwijger kwamen overheidsinstanties samen om hiermee aan de slag te gaan.

Hans Vooren: Wat ik mooi vond is dat duidelijk wordt dat jezelf ook plezier kunt hebben als medewerker als je je meer open stelt en meer kijkt naar wat je inhoudelijk kunt bereiken, dus echt dienstverlenen in plaats van alleen maar een procedure aflopen en de regeltjes te volgen en dat is wel heel leuk om te zien.

Voice-over: In tijden van de economische crisis is een betere dienstverlening van groot belang.

Staatssecretaris Bijleveld-Schouten: Je ziet bij de economische crisis, dan moet het eigenlijk voor mensen zo makkelijk mogelijk moet zijn om bij voorzieningen te komen als ze onverhoopt met een uitkering in aanraking komen. Dan is het belangrijk dus dat je ook dat goed regelt want dat hebben we in de top tien knelpunten zitten dat we zo snel mogelijk voorzieningen bij burgers krijgen. Aan de andere kant is het belangrijk dat bedrijven, maar ook burgers niet tegen allemaal regels aanlopen als ze iets willen organiseren of als ze iets willen bouwen en daar hebben we ook een aantal maatregelen in de top tien voor zitten.

Dus het is eigenlijk heel belangrijk om nog sneller te werken in het kader van de economische crisis dan we eerst van plan waren.

Voice-over: Om de aanpak van de knelpunten te bewaken stelde de staatssecretaris speciale regionale ambassadeurs aan.

Regio-ambassadeur van Domburg: En wat voor mij heel veel prioriteit heeft, is te kijken in welke gemeente kan het nog zoveel beter. Er zijn heel veel wat we noemen witte vlekken waar ze eigenlijk nauwelijks iets aan deregulering doen en dat ga ik natuurlijk als eerste oppakken.

Voice-over: Naast een betere dienstverlening voor burgers, moet ook de regeldruk voor professionals en medeoverheden worden aangepakt.

Zanger: Dat zijn de invloeden van buitenaf.