Antwoorden op kamervragen van Van Gent over de conferentie Werkende Gezinnen
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DJenG-K-U-2919085
3 april 2009
Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gent aan minister Rouvoet over de conferentie Werkende Gezinnen.
(2009Z04069)
1. Klopt het dat u vindt dat er een cultuuromslag nodig is zodat werknemers werk en zorg beter op elkaar kunnen afstemmen (oa www.nu.nl, 5 maart 2009)?
Ja, dat klopt. Zie ook het antwoord op vraag 2.
2. Zo ja, bent u met mij van mening dat de overheid veel meer dan zij nu doet, kan doen om bij te dragen aan die cultuuromslag, bijvoorbeeld door de norm te stellen dat vaders recht hebben op twee weken vrij na de geboorte van een kind, bijvoorbeeld door mantelzorgers te ondersteunen middels een zorgverlofkorting, bijvoorbeeld door werknemers het recht op thuiswerken te geven?
In de visie van het kabinet kan een cultuuromslag niet topdown via allerlei wettelijke bepalingen worden afgedwongen. Het kabinet is van mening dat meer bereikt kan worden door werkgevers en werknemers te stimuleren en faciliteren om goede oplossingen mogelijk te maken. In deze visie past bij uitstek een in samenwerking met sociale partners georganiseerde conferentie waarin goede voorbeelden bijeen worden gebracht en de kennis gebundeld. Daarmee wordt recht gedaan aan het feit dat de primaire verantwoordelijkheid voor het combineren van arbeid en zorg ligt bij werkgevers en werknemers.
3. Deelt u de opvatting dat een cultuuromslag niet topdown kan worden afgedwongen?
Dit is inderdaad de opvatting van het kabinet. Zie ook het antwoord op vraag 2.
4. Waarom is er voor gekozen om tijdens de conferentie Werkende Gezinnen maar liefst vier bewindslieden aan het woord te laten?
Het thema werk en gezin wordt door dit kabinet serieus genomen. Vanuit een gezamenlijke visie hebben de bewindspersonen aangegeven op welke wijze zij vanuit hun eigen verantwoordelijkheid bijdragen aan de mogelijkheden om de combinatie werk en gezin te verbeteren.
5. Wat zijn de beoogde resultaten van de conferentie en hoeveel geld heeft het gekost?
Het doel van de conferentie is het stimuleren van de dialoog tussen werkgever en werknemer en het vergroten van kennis over praktijkoplossingen en bestaande initiatieven. Zie ook het antwoord op vraag 2. De organisatie van de conferentie heeft 154.000 euro gekost inclusief BTW.