Van der Laan intensiveert toezicht op integriteit woningcorporaties
Het toezicht op integriteit bij woningcorporaties wordt geïntensiveerd. Dit om eventueel misbruik vast te stellen en aan te pakken én om waar nodig een cultuuromslag bij corporaties teweeg te brengen.
Dat schrijven de ministers Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie en Cramer van VROM vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de aanpak zijn onder meer de constateringen bij de woningbouwcorporaties Rochdale in Amsterdam en SGBB in Hoofddorp.
Alterter
Van der Laan en Cramer kondigen aan dat er meer dan voorheen op basis van onderzoek en analyses actief zal worden nagegaan of er sprake is van integriteitrisico’s. Daarbij zullen mogelijkheden worden onderzocht om meer toe te zien op grond- en vastgoedtransacties. Tegelijkertijd moet het intern toezicht binnen corporaties volgens de ministers alerter worden.
‘Er moet een sterker bewustzijn komen van wat goed en fout is, zodat het moeilijker wordt voor individuen om op oneigenlijke manier vermogen aan de corporaties te onttrekken’, aldus Van der Laan. ‘Als dat toch gebeurt moet het vroeg worden gesignaleerd en aangepakt en moet de schade worden verhaald.’
Van accountants en notarissen verwacht Van der Laan dat ze – meer dan voorheen – hun verantwoordelijkheid zullen nemen en misstanden zichtbaar zullen maken. Bekeken wordt of het bestaande accountantsprotocol kan worden aangescherpt. Daarnaast stelt hij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie op de hoogte van zijn verwachting.
Risicoanalyse
De ministers hebben de VROM-Inspectie gevraagd te bepalen welke corporaties het meeste risico op problemen lopen. Aan de hand van objectieve indicatoren, zoals onder meer mandaten van directeuren bij aan- en verkoop en niet gemelde complexgewijze verkoop van woningen aan derden, zal worden vastgesteld welke corporaties de aandacht van een interventieteam zullen krijgen.
Ook hebben zij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) verzocht de - eerder via de motie van het Kamerlid Depla gevraagde - nulmeting naar integriteit bij de woningcorporaties te doen en die vooralsnog jaarlijks te herhalen. Daarmee wil Van der Laan bereiken dat er een beter inzicht komt in het beleid en de maatregelen die individuele corporaties hebben ontwikkeld op het gebied van integriteit.
Lessen leren
Om te bevorderen dat van eerdere fouten wordt geleerd, zal de VROM-Inspectie met leden van het intern toezicht van corporaties, waar integriteitproblemen hebben gespeeld, bespreken hoe de problemen zijn ontstaan en wat er in algemene zin nodig is in het intern toezicht om grip te krijgen op integriteitproblemen.
Daarnaast hebben de ministers de VROM-Inspectie opdracht gegeven onderzoek te doen naar de nevenfuncties van bestuurders. Dat zal zich richten op de leden van de Raden van Bestuur, maar ook op het management van de woningcorporaties. De Inspectie zal bovendien een onderzoek laten verrichten naar de corporatiesector, zoals dat het ministerie van Justitie dat eerder deed naar de zorgsector en de transportsector.
De onderzoeken worden in 2009 uitgevoerd, waarna de Tweede Kamer wordt geïnformeerd. Het meldpunt integriteit zal beter onder de aandacht worden gebracht. In april wordt een apart telefoonnummer, postbusnummer en emailadres ingesteld. Op basis van de meldingen komt een interventieteam – indien nodig – in actie richting individuele corporaties.
Rochdale en SGBB
Over de woningcorporatie Rochdale meldt minister Van der Laan dat hij het herstelplan van het bestuur heeft ontvangen. Over de woningcorporatie SGBB meldt de minister dat de nieuwe feiten die bekend zijn geworden over een aantal vastgoedtransacties, voor het bestuur van SGBB voldoende aanleiding zijn, om alsnog aangifte bij Justitie te doen.
Download
- Kamerbrief (Word-document, 207 KB)