Albayrak: beoordeling asielverzoeken Somalië alleen op individuele gronden

Staatssecretaris Albayrak gaat asielverzoeken uit Somalië alleen nog op individuele gronden beoordelen. De staatssecretaris stelt vast dat het huidige beleid door misbruik en fraude zeer moeilijk uitvoerbaar is gebleken. Bij een deel van de Somalische asielzoekers is niet toetsbaar of sprake is van eerder verblijf in een land dat verantwoordelijk is voor de behandeling van het asielverzoek, omdat zij hun vingers mutileren.

Daarnaast blijkt dat bij Somalische asielzoekers vaker sprake is van oneigenlijke pleegkinderen. Omdat uit het ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de situatie in Centraal- en Zuid-Somalië nog steeds zorgwekkend is, verzekert de staatssecretaris dat die asielzoekers uit Somalië die op individuele gronden bescherming nodig hebben, die ook zullen krijgen.

Op grond van de constateringen van misbruik en fraude en om het beleid in overeenstemming te brengen met dat van andere Europese landen, heeft de staatssecretaris besloten om het categoriale beschermingsbeleid voor asielzoekers uit Somalië te beëindigen. Aanvragen van Somalische asielzoekers zullen in het vervolg op individuele gronden worden beoordeeld. Natuurlijk wordt gegarandeerd dat Somalische asielzoekers die op individuele gronden bescherming behoeven, deze bescherming ook krijgen op grond van de nationale vreemdelingenwet, waarmee invulling wordt gegeven aan de internationale verplichtingen die voortvloeien uit het Vluchtelingenverdrag en het EVRM.

Vorig jaar vroegen bijna 4000 Somaliërs asiel aan in Nederland. Dit betrof ongeveer dertig procent van de totale instroom. In hetzelfde jaar werden bijna 3.600 mvv-aanvragen voor gezinshervorming, gezinshereniging en voor adoptie- en pleegkinderen ingediend. Dit is een stijging van 75 procent ten opzicht van 2007. Bijna 1.400 van de door Somaliërs op deze gronden ingediende mvv-aanvragen, werd ingewilligd in 2008.