VROM-Inspectie en Ghanese milieuautoriteiten pakken samen illegale afvaltransporten aan
De VROM-Inspectie en de milieu-inspectie, douane en het havenbedrijf in Ghana gaan samen de illegale overbrenging van afval uit Europa naar Ghana aanpakken. Een delegatie onder leiding van de inspecteur-generaal voor internationale milieuhandhaving Gerard Wolters heeft in Accra afspraken gemaakt over verbetering van de uitwisseling van kennis en handhavingsinformatie tussen Nederlandse en Ghanese inspecteurs. Ook gaat de VROM-Inspectie met de Ghanese autoriteiten een studie doen naar de haalbaarheid van inzameling en milieuvriendelijke verwerking van elektronisch afval in Ghana zelf.
In Ghana is veel vraag naar betaalbare tweedehandsconsumentengoederen zoals televisies, computers, mobiele telefoons en koelkasten. Spullen die in westerse landen al snel worden vervangen door nieuwere versies vinden gretig aftrek in Afrikaanse landen. Daar kunnen ze weliswaar nog een korte tijd gebruikt worden maar de keerzijde is dat handelaren zich vaak weinig bekommeren om de kwaliteit van de naar Ghana te transporteren goederen, waardoor veel apparaten al bij aankomst kapot zijn. De kapotte apparaten worden gedumpt en zorgen voor gigantische milieuproblemen in arme landen zoals Ghana.
Een groot deel van deze handel loopt via de havens van Rotterdam en Amsterdam. Handhaving van de afvalregels is lastig omdat dit soort handel vaak op kleine schaal gebeurt en de handelaren, die vaak uit het Afrikaanse land zelf komen, moeilijk aan te spreken zijn. De VROM-Inspectie gaat nu met de Ghanese autoriteiten informatie uitwisselen over elkaars wetgeving, over handelaren en de verhandelde goederen. Dat moet leiden tot effectiever toezicht op de (afval-)stromen.
De kersverse Ghanese milieuminister mevrouw Sherry Ayittey toonde zich tijdens een ontmoeting met de Nederlandse delegatie verheugd over de samenwerking om de ongewenste afvaltransporten te voorkomen. Een haalbaarheidsstudie in opdracht van de VROM-Inspectie en de Ghanese milieu-inspectie moet duidelijk maken hoe de inzameling en verwerking van elektronisch afval in Ghana zelf een kans heeft. Dat zou een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de milieuschade door elektronica-afval uit Westerse landen in Ghana.