NY400 en Fulbright 60 jaar; twee speciale extra beurzen

Om 400 jaar vriendschap tussen de Verenigde Staten en Nederland te vieren, hebben beide landen besloten twee extra Fulbrightbeurzen te financieren. De beurzen zijn bestemd voor onderzoek naar de historische relatie tussen beide landen.

De beurzen worden verstrekt in het kader van Amerikaans-Nederlandse Fulbrightprogramma, dat de uitwisseling van studenten tussen beide landen stimuleert en ondersteunt. Van de twee scholarships van ieder $25.000, is er één bestemd voor een Amerikaanse student om onderzoek te doen in Nederland, en één voor een Nederlandse student om onderzoek te doen in Amerika. De beurzen zijn bedoeld voor graduatestudenten op uit alle disciplines. Het onderwerp van studie moet betrekking hebben op de langdurige historische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Aankomend collegejaar (2010-2011) kunnen de bursalen aan de slag.

Het initiatief tot de twee extra beurzen werd genomen door minister Plasterk (OCW) in het kader van NY400 en het zestigjarig bestaan van het Fulbrightprogramma. De benodigde $50.000 wordt betaald door OCW, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken, de Netherland-America Foundation en de Holland America Friendship Foundation.