Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over de ontslagen bij Orbis

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC-U-K-2920998

2 april 2009

Antwoorden van minister Klink op de vragen van de Kamerleden Van Gerven en Leijten (SP) over de ontslagen bij Orbis (2009Z04607).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat er honderden mensen ontslagen dreigen te worden bij het Orbis-concern in Sittard-Geleen? 1)

Antwoord 1

Ik heb kennisgenomen van het bericht. Duidelijk is dat sprake is van een aanzienlijke taakstelling die veroorzaakt wordt door de combinatie van overschrijdingen die zijn opgetreden bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis en de onder druk staande exploitatieresultaten bij onderdelen van Orbis (onder meer Thuiszorg en Verpleging en Verzorging). In het najaar dienen de door de banken gegeven leningen te worden geherfinancierd. Dat gaat onder meer alleen lukken als ook de exploitatie op orde is gebracht.
De overschrijdingen hebben plaatsgevonden onder verantwoordelijkheid van de toenmalige Raad van Bestuur. De nieuw aangetreden Raad van Bestuur heeft geen andere keus dan hard in te grijpen.

Vraag 2

Kan er volgens u nog verantwoorde zorg geleverd worden wanneer ongeveer eenzesde van het personeel ontslagen wordt? Zo ja, hoe? Zo nee, welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord 2

Van het Orbis-concern heb ik begrepen dat sprake is van een teruggang in personeel van 485 FTE (van ongeveer 3900 naar ongeveer 3400 FTE). Dit betreft ongeveer 700, medewerkers waarvan 75 % ondersteunende medewerkers. De mogelijke impact op de zorg is hierdoor beperkt. Uit door het Orbis-concern uitgevoerde benchmarks is gebleken dat een dergelijke teruggang mogelijk is zonder de kwaliteit van zorg in gevaar te brengen. Tegelijkertijd valt niet te ontkennen dat een dergelijke teruggang in personeel een risico vormt voor de kwaliteit van zorg. De inspectie houdt daarom nadrukkelijk de vinger aan de pols.

Vraag 3

Erkent u dat, gezien er gesproken wordt over 900 tot 1100 ontslagen, dit in deze tijden niet goed is voor de regio Limburg? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u deze banen redden?

Antwoord 3

Zeker in deze tijd is ontslag pijnlijk. Gelukkig kan een aantal personen binnen het concern herplaatst worden (ongeveer 150 personen). Er is sprake van werknemers in tijdelijke dienst waarvan het contract niet verlengd wordt (ongeveer 100 medewerkers). Zo mogelijk wordt ingezet op vrijwillig vertrek. Een mobiliteitscentrum wordt ingericht dat als doelstelling heeft om medewerkers van werk naar werk te begeleiden. De mogelijkheden die ziekenhuizen uit de buurt hebben worden daar ingebracht.

Vraag 4

Bent u bereid in gesprek te gaan met Orbis over de financiële problemen, met het doel massaontslagen te voorkomen en de ziekenhuiszorg in Sittard-Geleen te behouden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Vorige week heeft de Raad van Bestuur de aanpak toegelicht aan mijn medewerkers en is afgesproken dat de Raad van Bestuur mij geïnformeerd houdt. Het blijkt te gaan om 485 FTE waarbij 700 personen betrokken zijn. In het antwoord op de vorige vraag heb ik aangegeven hoe geprobeerd wordt het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum te beperken.

Vraag 5

Bent u bereid het College Sanering Zorginstellingen met spoed onderzoek te laten doen naar de situatie van het Orbis Medisch Centrum? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid tot de uitkomsten van dat onderzoek de banen bij Orbis te garanderen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Een onderzoek door het College Sanering Zorginstellingen acht ik op dit moment niet nodig. De achtergronden zijn op zichzelf duidelijk: de gevolgen van een grote investeringsoverschrijding en de tegenvallende exploitatieresultaten over de volle breedte van het Orbisconcern dienen op korte termijn te worden verwerkt. Het behoort niet tot mijn mogelijkheden om het behoud van werkgelegenheid te garanderen.

Vraag 6

Zijn de berichten waar dat de twee inmiddels vertrokken bestuurders nog tot eind 2009 hun salaris behouden? Zo ja, bent u het met ons eens dat dit gezien de financiële situatie waarin Orbis zich bevindt onverantwoord, onacceptabel en schandalig is? Zo ja, wat gaat u hier aan doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

De afhandeling van het ontslag van de vorige bestuurders is door de Raad van Toezicht inmiddels aan de rechter voorgelegd. Er is geen sprake van een schikking, die zou kunnen hebben leiden tot een vertrekregeling of gouden handdruk.

Vraag 7

Wilt u deze vragen per ommegaande, na bekendmaking van het reorganisatieplan, beantwoorden?

Antwoord 7

Ik heb geprobeerd deze vragen voor het interpellatiedebat te beantwoorden.

1) De Limburger, 10 maart 2009: “Zorg Vastrada in de knel”