Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie van start
Minister Van der Hoeven heeft de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie opdracht gegeven een brede maatschappelijke discussie te starten over nanotechnologie.
Met nanotechnologie kunnen materiaalstructuren veranderd worden en worden stoffen met nieuwe eigenschappen ontwikkeld. In producten zoals bijvoorbeeld zonnebrand, stropdassen waarop geen vlekken ontstaan en bij bestrijding van hersentumoren wordt nu al gebruik gemaakt van nanotechnologie. Dit zal de komende jaren sterk toenemen. Het kan leiden tot allerlei ethische en maatschappelijke vragen. Wie is aansprakelijk voor eventuele schade, hoe zit het met de privacy en hoe ver mag worden gegaan met kunstmatige uitbreiding van de natuurlijke mogelijkheden van waarneming, geheugenwerking en denkvermogen van de mens.
Van der Hoeven wil de samenleving inzicht geven in en betrekken bij het ontwikkelen van nanotechnologie. De discussie moet onafhankelijk gevoerd kunnen worden. Daarom gaat de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie de brede maatschappelijke discussie organiseren. De Commissie zal vóór 1 januari 2011 minister Van der Hoeven rapporteren hoe de samenleving denkt over nanotechnologie.
Deze commissie gaat van start onder voorzitterschap van prof. dr. Peter Nijkamp (hoogleraar Ruimtelijke Economie aan de Vrije Universiteit). Eerst zal de commissie in samenspraak met partijen in de samenleving, zoals consumentenorganisaties, NGO's en vakbonden, bepalen welke ethische en maatschappelijke aspecten daarvan komend jaar in een maatschappelijke dialoog geagendeerd moeten worden. Daarna zal de commissie de maatschappelijke dialoog stimuleren en faciliteren. De Commissie zal maatschappelijke groeperingen oproepen om in contact te treden met de commissie om een bijdrage te leveren aan de dialoog. Het kabinet zal de uitkomsten gebruiken als input voor het ontwikkelen van beleid over nanotechnologie.