Conferentie boekt voortgang met voedselveiligheid
Er wordt gewerkt aan een norm die moet vermijden dat melamine in levensmiddelen en veevoeders terechtkomt. Deze gifstof leidde onlangs in China tot grote gezondheidsproblemen, en zelfs sterfte, bij kinderen. Hoewel het toen om fraude ging, kan een norm helpen om in de toekomst problemen te voorkomen.
Dat is één van de uitkomsten van de derde jaarvergadering van het Codex Comité voor Contaminanten in Voedingsmiddelen, onderdeel van de Codex Alimentarius van de Verenigde Naties (FAO en WHO). Het ministerie van LNV is sinds 2006 voorzitter en tevens gastheer. Meer dan 200 deelnemers uit 65 landen en 15 internationale organisaties namen vandaag het eindrapport aan.
Comité-voorzitter Martijn Weijtens van het ministerie van LNV, is "verrast door de positieve instelling van de deelnemers om belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Dit heeft geleid tot opvallende resultaten". Dan gaat het niet alleen over de melamine-norm die in voorbereiding is, maar ook over acrylamide is voortgang geboekt. Er werd deze week een praktijkcode vastgesteld om de vorming van deze giftige stof tegen te gaan. Acrylamide komt vrij bij het frituren van aardappel- en graanproducten. Verder formuleerde het Comité aanbevelingen over het terugdringen van bepaalde gevaarlijke stoffen in koffiebonen, noten en gerookte producten. De aanbevelingen die deze week zijn geformuleerd worden besproken tijdens de Codex Alimentarius Commissie die in juli in Rome bijeenkomt.
Het Codex Comité voor Contaminanten ontwikkelt internationale veiligheidsnormen voor levensmiddelen en veevoeders. Zo moet de consument beschermd worden tegen onveilig voedsel. Tegelijkertijd moet de handel in en de beschikbaarheid van veilige levensmiddelen en veevoeders in de hele wereld worden bevorderd.
De internationale codexnormen hebben geen wetskracht, maar zijn aanbevelingen aan landen, gebaseerd op gedegen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Wel kunnen de codexnormen door de wereldhandelsorganisatie (WTO) worden gebruikt bij het oplossen van internationale handelsgeschillen tussen staten.