Sterker, slimmer en schoner uit crisis komen

Sterker, slimmer en schoner uit crisis komen door meer ruimte te geven aan ondernemerschap. Dat is de kern van het pakket dat de minister u net schetste.

Spreekpunten
Staatssecretaris Frank Heemskerk

Atrium EZ
26 maart 2009


Intro


Sterker, slimmer en schoner uit crisis komen door meer ruimte te geven aan ondernemerschap. Dat is de kern van het pakket dat de minister u net schetste.
Dit alles in de wetenschap dat Nederland alleen de mondiale recessie niet kan opheffen!
Voor mij twee zaken centraal in de aanpak de komende tijd:

  1. Internationaal ondernemen en
  2. verminderen regeldruk en kleine ondernemers

1. Internationaal ondernemen

Internationale handel onder druk


U weet export staat fors onder druk. Volume uitvoer in januari 2009 ruim 14 procent kleiner dan jaar eerder, waarde was zelfs 20% lager. Schrikbarende cijfers.
Machinebouwers en bijvoorbeeld de regio rond Eindhoven krijgen ook rake klappen.
Terwijl juist de export ons weer uit de crisis kan trekken. Want de export is de motor van onze open economie.
Daarom hebben we de afgelopen tijd al veel gedaan om export weer op gang te brengen. Cruciaal om ook in deze tijd te blijven exporteren en investeren in nieuwe afzetmarkten. Ben net terug uit VS van een missie.

Samen met Nederlands bedrijfsleven internationaal ondernemen stimuleren


We moeten nu vooral kijken hoe we het vliegwiel van de export weer op gang kunnen krijgen.
De maatregelen die de minister net noemde om liquiditeit van bedrijven te verruimen helpen daarbij!
We zetten ook extra middelen in voor het stimuleren van export en investeringen. Versoepeling export krediet, meer middelen voor projecten in India en China, inzet van de ambassades kortom voor ons is het alle hens aan dek.
In die sfeer is vooral de verruiming van de financiële instrumenten belangrijk. Denk aan de versoepelde export kredieten, denk aan de regeling voor opkomende markten (FOM), denk aan de nieuwe ORIO en het Package4Growth, en alle inspanningen van bijvoorbeeld de FMO.
Juist door de kredietcrisis is de financiering door commerciële banken voor investeringen in opkomende markten steeds verder opgedroogd.
Bedrijven zien hun gezonde internationale aspiraties gevaar lopen. Hier spelen we dus al actief op in.
Juist de opkomende markten zijn daarbij nu cruciaal. Dat zijn de landen die minder geraakt zijn door de financiële crisis. Dat is bijvoorbeeld India, China, Korea, Brazilië maar ook Turkije.
We richten ons ook speciaal op landen die blijven investeren in infrastructuur. De overheid speelt vaak een doorslaggevende rol en ik kan hier effectief het NL bedrijfsleven steunen. Denk aan de investeringen in Rusland of VK voor de Olypimsche spelen, de bouw van stadions in Zuid Afrika voor het WK of dichter bij huis de miljarden aan structuurfondsen in Polen, Hongarije een Roemenië.
Kortom we gaan ervoor. Crisis vraagt dynamiek en flexibiliteit. Snel reageren en inspelen op kansen. Doen we met verschillende missies en de versterkte garanties en kredietmogelijkheden.

Protectionisme


Ook belangrijk dat landen de deur niet dichtdoen. Protectionisme reëel gevaar.
Diplomatieke druk uitoefenen. Achter de schermen.
ik kom met gemengde gevoelens terug uit VS:
Het is daar heel zwaar weer. Maar wel een regering die er alles aan wil doen.
Ze is veel meer internationaal georiënteerd dan ik op voorhand dacht en ook veel minder protectionistisch dan ik vreesde.

Dan nu aandacht voor regeldruk.

2. Verminderen regeldruk en kleine ondernemers


Het kabinet heeft een ambitieuze agenda om de regeldruk merkbaar te verminderen. De crisis maakt het noodzakelijk deze met kracht door te zetten.
Een verdere vermindering van regeldruk ondersteunt bedrijven om sterker uit de crisis te komen. Het ondersteunt bedrijven met de flexibiliteit en veerkracht die in deze zware tijd nodig is. We hebben daarbij vooral gezocht naar maatregelen waar ondernemers op korte termijn mee aan de slag kunnen.
Bij de gisteren aangekondigde maatregelen gaat bijzondere aandacht uit naar kleine ondernemingen en starters. Deze maatregelen kunnen het bedrijfsleven een kostenbesparing opleveren tot 1 miljard euro.
We hebben in het nieuwe pakket drie zaken centraal gesteld:

  1. goed werkende arbeidsmarkt,
  2. het stimuleren van de bouwsector - één van de zwaarst getroffen branches,
  3. ondernemers consequent benaderen vanuit vertrouwen.

a) Arbeidsmarkt:
Om de banenmotor van het bedrijfsleven te versterken, gaat het kabinet de wet- en regelgeving voor het hebben en aannemen van personeel vereenvoudigen en moderniseren.
Hiertoe gaan we verdergaande stappen zetten om de loon- en premieheffing te vereenvoudigen. Het doen van loonaangifte is voor veel werkgevers problematisch. Dit gaan we nu sterk vereenvoudigen.
Vermindering van administratieve rompslomp rond 'kleine baantjes'. Kleine banen lopen nu nog in de administratieve procedures gelijk op met grote volledige banen. Dat is niet in verhouding. Die rompslomp gaan we sterk terugbrengen. Collega De Jager is daarover nu in gesprek met de minister van Sociale Zaken.

Rompslomp rond bouwen merkbaar verminderen

Eén van de zwaarst getroffen sectoren is de bouw. De economische onzekerheid zorgt voor uitstel en zelfs afstel van investeringen.
De regeldruk is voor de bouwsector in de loop van de jaren sterk opgelopen. Dat heeft overheid al langer onderkend. Dat gaan we nu versneld en versterkt aanpakken. Het kabinet kan dit trouwens niet alleen - veel regels zijn lokaal. Ik doe daarom ook nadrukkelijk beroep op gemeenten!
Wat gaan we doen? Er komt een crisis- en herstelwet gericht op versnelling van grootschalige bouwprojecten.
Op zeer korte termijn gaan we daarnaast de vergunningverlening rond bouwprojecten versnellen. Bijvoorbeeld door het vaker toestaan van vergunningvrij bouwen onder meer bij aanpassingen van nieuwbouwwoningen en een meer gebiedsgerichte toepassing van bouw- en milieuregelgeving en snellere vergunningverlening (windparken). Ook de onderzoeksverplichtingen rondom en verlenen van bouwvergunningen worden tegen het licht gehouden.

Ondernemers benaderen vanuit vertrouwen (High trust)

Met de crisis is het extra van belang dat ondernemers zich kunnen concentreren op het ondernemen en we ze niet onnodig lastig vallen.
Voor het MKB-bedrijf met maximaal 10 werknemers en een jaaromzet van maximaal één miljoen euro wordt daarom een meer op hun omvang wettelijk regime ingesteld. Het kabinet schrapt daarom voor hen zo snel mogelijk de verplichting voor het opstellen van een jaarrekening. Voor deze kleine ondernemingen wordt onderzocht waar de regels snel kunnen worden vereenvoudigd.
Het meedoen aan Europese aanbestedingen is een kostbare aangelegenheid voor het MKB. Maar gaat wel om belangrijke orders. Zeker in deze tijd. Daarom introduceert het rijk een eigen verklaring waarin de ondernemer kan aangeven dat hij/zij aan alle eisen voor de aanbesteding kan voldoen. Pas als de ondernemer de opdracht krijgt hoeft hij/zij de verklaring met bewijsstukken te onderbouwen. Dit scheelt veel tijd, kosten en leidt hopelijk tot een groter aandeel van het MKB in aanbestedingen.
Voor allerlei vergunningen moeten ondernemers keer op keer een uittreksel vanuit het handelsregister bij de overheid overleggen. De rijksoverheid gaat dit niet langer doen.
In wet- en regelgeving wordt vaak verwezen naar NEN-normen. Om aan die normen te voldoen moeten ondernemers de normen opvragen. Hieraan zijn kosten verbonden. Die gaan we verlagen of mogelijk gratis maken.
Het kabinet zal zich er verder hard voor maken dat ook de gemeentelijke overheid (afschaffen exploitatievergunningen, eenvoudiger vergunningverlening) en de EU (grensoverschrijdend e-factureren) de regeldruk voor bedrijven additioneel helpt verlichten.

Slot

Denk dat we op vlak internationaal ondernemen en waar het gaat om kleine ondernemers en regeldruk goede stappen hebben gezet om ruimte te scheppen voor ondernemers om ook op de korte termijn te kunnen blijven ondernemen.
Samenvattend; we kunnen deze crisis niet bij de grens tegenhouden.
Kortom; het wordt echt zwaar weer. Oppositie is tegen. Maar oppositie is altijd tegen. Maar is het onderling ook niet eens.
Nu verkeerd om te bezuinigen. Moeten automatische stabilisatoren hun werk laten doen.
Maar ook niet nog meer uitgeven. Daarom o.a. voorstel om AOW leeftijd te verhogen. Ook voor mij gaat de 67 jaar gelden. Ik ben van 1969. Ik ben bereid mijn leeftijdgenoten te gaan overtuigen dat dit moet en goed is!