Rijk, provincies en gemeenten aan de slag met de uitvoeringsstrategie herstructurering bedrijventerreinen
Om uitwerking te geven aan het advies van de Taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen zijn de ministers Van der Hoeven (EZ) en Cramer (VROM), samen met IPO en VNG overeen gekomen om een uitvoeringsstrategie herstructurering bedrijventerreinen uit te werken. Daarnaast zijn 5 pilots herstructurering bedrijventerreinen door het Rijk ingesteld, om te laten zien hoe de nieuwe aanpak werkt. De geselecteerde pilots zijn: Parkstad Limburg, West Achterhoek, Noordvleugel, Industrieschap Plaspoelpolder, Land van Heusden en Altena.
Onafhankelijk voorzitter van de werkgroep rondom de uitvoeringsstrategie is de Commissaris der Koningin van de provincie Fryslân, de heer Jorritsma. Namens de provincies zijn de gedeputeerden van Dijk (Zuid Holland) en Moons (Noord Brabant) en namens de gemeenten wethouder van Woensel (Leiden) en Visser (directeur Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) vertegenwoordigd. De ministeries van EZ en VROM zijn ambtelijk vertegenwoordigd.
De werkgroep heeft de opdracht om een uitvoeringstrategie voor de uitvoering van de aanbevelingen van de Taskforce Noordanus op te stellen. De uitvoeringsstrategie gaat in op mogelijke samenwerking in de regionale (grond)markt voor de herontwikkeling van bedrijventerreinen en op de wijze waarop rijk en provincies hun financiële middelen zo effectief mogelijk kunnen inzetten. De werkgroep Jorritsma zal in juni de uitvoeringsstrategie presenteren.
De pilots maken een vliegende start met de nieuwe aanpak mogelijk en bieden voorbeelden waaraan provincies en gemeenten zich kunnen spiegelen. In totaal heeft het kabinet maximaal 1 miljoen euro ter beschikking voor de ondersteuning van vijf pilots herstructurering bedrijventerreinen, met een maximumbijdrage van 200.000 € per pilot. Met dat geld kunnen gemeenten en provincies oefenen met regionale samenwerking bij de aanleg van nieuwe en het opknappen van oude terreinen. Ook gaan ze experimenteren met grondprijzen, regionale fondsen, gezamenlijke ontwikkelbedrijven en samenwerking met marktpartijen. De pilot moet nadrukkelijk bijdragen aan de herstructureringsopgave van 6500 hectare, waarvoor het kabinet 400 miljoen euro beschikbaar stelt. De aanpak van bedrijventerreinen maakt deel uit van de gezamenlijke inzet van Rijk, provincies en gemeenten voor een economisch sterk en mooi Nederland.