Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over de acute geldproblemen bij vijf ziekenhuizen
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
23 maart 2009
CZ-K-U-2913540
Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over de acute geldproblemen bij vijf ziekenhuizen. (2080913440)
Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat vijf ziekenhuizen in gevaar zijn door forse schulden? 1)
Antwoord 1
Ik heb kennisgenomen van het bericht. Mijn beleid legt de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van een instelling bij de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van die instelling. Ik ga ervan uit dat instellingen waar nodig maatregelen nemen om de exploitatie gezond te houden.
Vraag 2
Kunt u ingaan op de financiële problemen van deze vijf ziekenhuizen?
Antwoord 2
Nee, daar ga ik niet op in, gezien het antwoord onder vraag 3.
Vraag 3
Bent u bereid naast de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes ook de financiële positie van de andere ziekenhuizen door het College Sanering Zorginstellingen te laten onderzoeken? Zo, nee waarom niet, en waarop baseert u de aanname dat dit niet nodig is?
Antwoord 3
Nee. Zoals ik in mijn antwoord bij vraag 1 aangeef is het aan de instelling maatregelen te nemen om de exploitatie gezond te houden. Indien zij problemen voorzien dan kunnen zij zich samen met de verzekeraar melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Vraag 4
Deelt u de mening dat voor ieder van deze vijf ziekenhuizen het ongewenst is als deze failliet gaan? Zo, nee waarom niet?
Vraag 5
Vormt een eventueel faillissement van deze ziekenhuizen een gevaar voor de continuïteit van de zorg?
Antwoord 4 en 5
Ik ben verantwoordelijk voor de continuïteit van zorg. In het licht van die verantwoordelijkheid en de recente ontwikkelingen van instellingen in financiële problemen heb ik toegezegd u in mei een brief te sturen waarin de Staatssecretaris en ik uiteenzetten hoe wij invulling willen geven aan de overheidsverantwoordelijkheid op dat vlak en welke verantwoordelijkheden andere partijen, zoals de verzekeraar en de instelling zelf, hierin hebben. In die brief zal aandacht worden besteed aan de condities waaronder wij onze verantwoordelijkheid zullen nemen (definitie continuïteit van zorg) en de wijze waarop wij middels een te ontwikkelen early-warning-systeem snel situaties van financiële instabiliteit kunnen beoordelen. Dit maakt het mogelijk in een eerder stadium te bekijken hoe afdoende maatregelen ter verbetering genomen kunnen worden.
Vraag 6
Kunt u een overzicht geven van de ziekenhuizen die te kampen hebben met problemen door de invoering van de kapitaallasten, zowel wat betreft de hoge lasten door nieuwe gebouwen als problemen met het verwezenlijken van nieuwbouw? Welke mogelijkheden ziet u om deze problemen op te lossen?
Antwoord 6
De invoering van prestatiebekostiging met integrale prijzen/tarieven plaatst ziekenhuizen voor nieuwe vragen en maakt dat financiering van nieuwbouwprojecten geen vanzelfsprekendheid meer is. De kredietcrisis maakt bovendien financiering duurder. Om die reden heeft de NZa de rentenormering aangepast. Zoals aangekondigd in de kabinetsbrief van 16 januari 2009 over de kredietcrisis monitor ik momenteel, samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de effecten van de kredietcrisis en breng ik mogelijkheden in kaart om zich mogelijk manifesterende problemen te kunnen oplossen.
Vraag 7
Bent u bereid deze vragen binnen een week te beantwoorden?
Antwoord 7
Ik heb mijn best gedaan uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.
1) NRC Handelsblad, 12 februari 2009:”Vijf ziekenhuizen in gevaar door forse schulden