Van aandachtswijk naar zonnekrachtwijk
Met de onthulling van het eerste zonnepaneel voor een wooncomplex in de Nijmeegse aandachtswijk Hatert startte minister Van der Laan maandagmiddag het project Hatert Zonnewijk. Gemeente, corporatie en energiebedrijf zetten met het project stevig in op de stimulans die energiebesparing aan de wijkenaanpak levert.
Afgezien van de bijdrage aan een lagere uitstoot van broeikasgassen, zorgen energiebesparende maatregelen in de wijk ook voor extra werkgelegenheid en lagere woonlasten voor bewoners. In totaal worden er 40 zonnepanelen op het complex aan de Thorbeckestraat in Nijmegen geplaatst. Een werkgroep gaat het project nu verder in de wijk uitwerken.
Zonnewijk
De officiële aftrap van het project Hatert Zonnewijk was het eerste onderdeel van het wijkbezoek van minister Van der Laan aan Hatert. Eerder op de dag leidde de minister in het Nijmeegse Goffertstadion het landelijke congres 'Samen aftrappen voor een klimaatvriendelijke wijk' in. Experts en bestuurders van gemeenten en corporaties wisselden daar plannen uit die bijdragen aan het halen van de afgesproken doelen op het gebied van energiebesparing.
De minister riep de aanwezigen op een voorbeeld te nemen aan de inspanningen van de gemeente Nijmegen. Gemeente en tal van lokale instellingen en bedrijven legden vorig jaar al in het Nijmeegs Energieconvenant vast in drie jaar tijd het energiegebruik jaarlijks met drie procent terug te dringen. Mensen met een laag inkomen krijgen praktische adviezen over energiebesparing. Verder werkt de gemeente aan een fonds waarmee particulieren onder gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen kunnen financieren.
De minister wees erop dat ook het Rijk werkt aan een fonds voor particulieren. Er komt een nieuwe ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Voor de plaatsing van zonnepanelen kunnen corporaties dan voor maximaal 250 huizen een subsidieaanvraag indienen.
Met dank aan fotograaf Paul Rapp.