Risicojongeren stunten bij Defensie

Negen jongeren kregen onder meer militaire lessen van Defensie met het doel om stuntman te worden. Het resultaat is vanaf zondagavond te zien in het tv-programma Risicojongeren van de Avro, dat wordt gepresenteerd door Regina Romeijn.

In de wekelijkse 10-delige serie Risicojongeren krijgen 9 kansarme jongeren weer toekomstperspectief door een opleiding te volgen tot stuntman m/v. De winnaar mag stage lopen bij stuntbedrijf Hammie de Beukelaar. De kandidaten hebben een licht criminele achtergrond, sociale problemen of komen uit een verscheurd gezin.

Explosieven

De kandidaten kregen les van militaire instructeurs van Defensie en moesten die vaardigheden vervolgens gebruiken in een stunt. Zo leerden ze bijvoorbeeld werken met explosieven bij de landmact, vuur blussen bij de luchtmacht, bij de marine varen in speedboten, en gevaarlijke manoeuvres maken in auto’s van de marechaussee. Ook slapen had een militair tintje, tijdens de hele opnameperiode logeerden de jongeren in de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo.

Nep

“De vaardigheden zijn grotendeels dezelfde die militairen ook leren”, aldus majoor Martijn van der Meijs. Hij coördineerde de rol van Defensie tijdens de opnames. De majoor benadrukt wel het grote verschil tussen stuntman en militair zijn: “Bij Defensie is alles meestal echt, bij filmstunts zijn dingen vaak nep. Een stuntman gebruikt bijvoorbeeld geen echte explosieven. Maar door deze in het echt te ervaren, wisten de jongeren hoe ze moesten acteren tijdens stunts met gesimuleerde filmexplosieven.”

Conditie

Sommige onderdelen zijn wel vergelijkbaar zoals het klimmen. “Een veiligheidharnas aantrekken, zekeren. Dat zijn dingen die je ook als stuntman moet kunnen. En zowel militairen als stuntmannen hebben een goede mentale en fysieke conditie nodig”, aldus Van der Meijs.

Procedures

Het nuttigste dat ze bij Defensie geleerd hebben is hoe je iets veilig kunt uitvoeren door het foutloos leren opvolgen van procedures. “De ultieme test daarvoor was het parachutespringen. Normaal stonden bij elke oefeningen instructeurs. Maar bij die sprong waren ze voor het eerst echt op zichzelf aangewezen.”

Uiteindelijk wint 1 jongere de stageplaats bij het stuntbedrijf. Een aantal jongeren liet tijdens de opnames weten dat militair zijn ook zo gek niet was.