Woonidee NL
Spreekpunten van minister Cramer bij de opening van Woonidee NL 2009 op de jaarbeurs in Utrecht op 18 maart 2009.
Beste mensen,
Twee dagen geleden kreeg ik in Maastricht van mensen van het ontwerpbedrijf 'Artisjok' een Cradle-2-Cradle tafel aangeboden. Cradle-2-Cradle is zoals u misschien weet produceren zonder afval. Het bedrijfje - als leerproject opgezet door enthousiaste en bevlogen studenten van de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht - heeft die tafel gemaakt van composteerbaar kunststof.
Het materiaal hebben ze gevonden bij Biopearls, een Limburgs bedrijf dat afbreekbare verpakkingen maakt.
De tafel kan na gebruik eventueel dus gewoon in de biobak en is daarmee weer voedsel voor de natuur. Kortom, een pracht voorbeeld van ultiem duurzaam design. En vandaag kunnen we hier nog veel meer voorbeelden zien van allerlei duurzame designartikelen op deze expositie die ik vandaag mag openen.
Dames en heren,
We staan in deze economisch zware tijden op een kruispunt van wegen. Gaan we straks als de crisis weer voorbij is door op de oude voet? Of gaan we nu alvast voorsorteren op een economie die ons en vooral onze kinderen en kleinkinderen een leefbare en schone toekomst biedt? Ik zeg: laten we nu de juiste keuzes maken! Door energie te besparen, door schone energiebronnen in te zetten zoals wind en zon. En door nieuwe groene uitvindingen zoals energie uit algen of auto's met een stekker verder te steunen.
Hoe wil ik dat beloofde land van een duurzaam NL nu bereiken? Een van de tientallen acties die ik heb genomen is duurzaam inkopen. De overheid doet voor 40 miljard boodschappen per jaar. Dan krijg je niet alleen een heleboel voetbalplaatjes, maar heb je ook invloed als grote consument richting producent.
Het kabinet heeft als doel in 2010 voor 100 procent duurzaam in te kopen. Zijn we op koers? Absoluut! Morgen bericht ik de Tweede Kamer dat we al over de helft zijn. Natuurlijk we zijn er nog niet en moeten we nog keihard in de riemen. Maar ik zie dat inkopers - van gemeenten tot provincies, van universiteiten tot hogescholen - fors doorroeien richting finish.
Er wordt al vijftien jaar over duurzaam inkopen gepraat. Wij doen het 'gewoon'! Die golf van duurzame producten gaat zich over NL verspreiden, met dank aan het programma duurzaam inkopen. En laat niemand zeggen dat het niet helpt. Iedere bijdrage aan een beter klimaat helpt, hoe klein ook. En een heleboel druppels zijn straks een meer aan duurzame producten.
Dames en heren,
De overheid kan niet alleen dat beloofde land voor elkaar boksen. Daar hebben we dus ook het Nederlandse publiek bij nodig. We zullen anders en bewuster moeten consumeren. De verwarming een tikkie terug, onze huizen laten isoleren of een slimme zuinige verwarmingsketel, af en toe eens vegetarisch te eten, een spaar of ledlamp indraait, vaker de fiets te pakken enzovoorts.
Natuurlijk gaat de overheid zich niet met uw leven bemoeien. Met wat u eet of dat u in het donker in een dikke trui op uw duurzame bank moet gaan zitten. Natuurlijk niet. Het gaat er wel om dat we al die nieuwe duurzame mogelijkheden stimuleren en toepassen. Met vindingrijkheid gaan we een heel eind komen. We zullen het bestaan van die mooie energiezuinige producten ook moeten bekendmaken bij het grote publiek.
Onbekend maakt onbemind. Duurzaam shoppen moet eigenlijk net zo vanzelfsprekend worden als een bezoek aan een Zweedse meubelgigant. Daarom is deze groene woonbeurs met 50 duurzame producten in de etalage zo prima. Groen leven en wonen is niet alleen goed voor het milieu maar vaak ook goed voor uw portemonnee.
We sparen het milieu, we sparen energie en we sparen op onze energierekening. Geen overbodige luxe tijdens een recessie. Op deze bijzondere duurzame designtentoonstelling vindt u dus de laatste snufjes op het gebied van mooi en milieubewust wonen.
U ontmoet mensen van Groendak. Die hebben groene daken ontwikkeld die zorgen voor een betere isolatie, minder wateroverlast en minder luchtvervuiling. Of u treft de mensen van Plugwise, die een slim stopcontact hebben ontworpen waardoor bewoners hun energieverbruik direct kunnen meten. Zo wordt u manager van uw eigen energieverbruik. Of ga eens zitten op de duurzame bamboestoelen van Tejo Remy en Rene Veenhuizen. De organisator Peter Groot heeft zich letterlijk in het zweet gewerkt om deze tentoonstelling ook zelf duurzaam te laten zijn. Zo heeft hij overal ledverlichting laten indraaien.
Dames en heren,
Tot slot. Ik wens alle exposanten op deze beurs een succesvolle dag toe. Met koplopers als u wordt duurzaam shoppen mógelijk en vooral leuk. Ik weet zeker dat veel bezoekers zich laten verleiden en inspireren door uw mooie producten die ook nog bijdragen aan een betere wereld! Duurzaam shoppen: het is leuk, de producten zijn mooi, het is betaalbaar en het kan nu al!
Ik ga uiteraard zelf ook van de gelegenheid gebruik maken om rond te neuzen. Maar ik heb eerst nog een schone taak: het openen van deze inspirerende duurzame woontentoonstelling.
Dank u wel.